http://voxreport.unimedia.md/2011/11/09/price-list-oficial-vedete-din-md/
Dan Balan – 35.000 euro de concert
Natalia Barbu -1200 euro de concert
Alexandru Epureanu – 1 mln euro /an
Nata Albot- umblă cu ecuaţiile, salariul de acum 15 ani înmulţit la 20
Sasha Lopez – 2000-7000 concert
Ion Suruceanu – 350-500 euro de apariţie
Nelly Ciobanu – nu spune
Adrian Ursu – 500 euro de apariţie
Natalia Gordienco – 350-450 euro de apariţie
Lorena Bogza nu spune că nu are voie
Angela Gonţa nu spune că nu are voie
Andrei Porubin – 300 şi 600 euro de eveniment
Akord – 500-1000 euro de evniment
Geta Burlacu – salariu de 2000 de lei la Sala cu Orgă
Natalia Morari – pur şi simplu jurnalista care face audienţă
Furiosanails – 1000 euro concertul
Gândul Mâţei – 1500 – 2000 euro concertul
Alex Calancea Band – între 800 şi 3500 euro concertul
Diana Rotaru – 400 – 600 euro concertul
Şi-a înscris numele în istoria oraşului
De la faţa locului O. Zelinski
Cu prilejul Hramului oraşului pe teritoriul autogării din Anenii Noi a fost inaugurat un hotel care corespunde standardelor europene. Evenimentul a avut loc graţie investiţiilor patronului autogării, omului de afaceri Sergiu Rapcea. Nu cred că e cazul să înalţ laude exagerate cuiva în paginile ziarului, exagerîndu-i meritele, dar, fiţi de acord, dragi cititori, oraşul avea nevoie de un hotel, cu atît mai mult cu cît Anenii Noi este situat la intersecţia magistralelor auto internaţionale. Şi era o ruşine să cazezi oaspeţii oraşului (fie puţini la număr) prin hotelurile din Todireşti sau Bulboaca, în lipsa unei asemenea instituţii în centrul raional.
Acum problema a dispărut, iar hotelul (în imaginile alăturate) va deveni, sperăm, una din atracţiile oraşului.
Conform spuselor preşedintelui raionului, Sergiu Rapcea şi-a înscris (a cîta oară) numele în istoria oraşului, investind, vom adăuga noi, în obiecte la care nimeni nici nu gîndea vreodată.
Important e, a afirmat primarul oraşului, că omul de afaceri investeşte banii în obiecte utile şi necesare nouă, tuturor, importante din punct de vedere social.
Urmează o sală de banchete, un centru de fitness, dar şi alte surprize plăcute pentru orăşeni, - a adăugat businessmanul.
Notă: hotelul dispunde de 10 numere confortabile prevăzute pentru 20 de clienţi.
Urmările neglijenţei părinteşti:
2 copii morţi prin intoxicare
Octavian Zelinski
Lăsarea fără supraveghere a copiilor şi jocul cu focul duce la tragedii de neînchipuit
Sîmbătă, 5 noiembrie curent, în jurul orei 16.55 la unitatea de pompieri din Anenii Noi a parvenit apelul telefonic, precum că în satul Delacău arde casa de locuit a lui Vasile Ipati, iar în casă se află 2 copii. Echipa de intervenţie a sosit la faţa locului la orele 17.35 (distanţa de la Anenii Noi pînă la Delacău fiind apreciabilă), incendiul fiind deja localizat şi lichidat de către vecinii care, în număr de 70 persoane, cu mic cu mare, au sărit în ajutor. Din păcate, a fost prea tîrziu: în casă au fost depistate cadavrele copilaşilor, de 1,5 şi respectiv 3 ani.
Cercetările au stabilit că mama copiilor Diana G. (a.n. 1989), a aprins focul în sobă în casa tatălui său, unde locuia împreună cu copiii şi a plecat să mai aducă ciocălăi pentru a pune pe foc. Şi-a lăsat copiii în casă, nesupravegheaţi. Cînd a revenit acasă (în jurul orei 16.50), camera de locuit unde era amplasată soba şi unde se aflau copiii era toată plină cu fum. Disperată, a încercat să scoată copiii din casă, însă şi-a pierdut cunoştinţa, fiind scoasă afară de vecini, iar copiii erau deja decedaţi în urma intoxicării cu monoxid de carbon.
În urma deschiderii uşii de la intrare, în camera de locuit a pătruns oxigen şi s-au aprins şi lucrurile care se aflau în nemijlocita apropiere de sobă. În urma incendiului a avut de suferit o cameră, suma pagubei a constituit circa 5000 lei.
Двукратный чемпион мира
24-25 ноября в страну оливок, апельсинов и теплого моря съезжались сборные Чемпионата Мира по самбо среди взрослых. Два дня в Греции показывали свое мастерство сборные разных государств, включая и Молдову. Соревнования были организованы Всемирной Федерацией самбо, при поддержке Греческой Федерации самбо.
Золото привез домой теперь уже двукратный чемпион мира по самбо в весовой категории 100 кг (первый раз выиграл в Казахстане), житель села Мерень, Постика Г.. Спортсмен рассказал, что ему пришлось бороться с 4-мя игроками: россиянином, французом, болгаром и, в завершении, с опытным и титулованным спортсменом из Грузии. Несмотря на первые нелегкие минуты боя, болевой прием в руку своему грузинскому сопернику принес нашему земляку долгожданную победу.
По словам Григория, своими победами он обязан своему первому тренеру Брынзилэ Г., который в настоящее время живет в Америке, а также спонсорам, которые заинтересованы в продвижении молдавского спорта: Буга А.(Мерень), Самсон И. (Шерпень) и Бачу В.(Кишинэу).
Яна Бугаевская
Proiectele sunt de un real ajutor
O. Zelinski
În scurt timp micuţii din grădiniţa din Puhăceni se vor putea bucura de mobilier nou în cîteva grupe. Acest fapt a devenit posibil graţie unui proiect finanţat de PNUD, care a inclus şi reparaţia grădiniţei din sat.
Suma alocată de cca. 116 mii de lei va fi folosită pentru a achiziţiona mobilier performant pentru grădiniţă, adaptat nevoilor copiilor şi cerinţelor de vîrstă.
Sănătatea tinerilor în atenţia deputaţilor
Fără fast-food-uri în şcoli
UNIMEDIA.MD
Deputaţii PL Valeriu Munteanu și Vadim Cojocaru au înregistrat la Parlament un proiect de lege care prevede limitarea comercializării produselor fast-food în incinta instituţiilor de învățământ. Potrivit serviciului de presă al Legislativului, se doreşte introducerea în cadrul legislativ existent a noţiunii de „produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor”, precum şi modalitatea de comercializare a respectivelor produse alimentare în incinta unităţilor de învăţământ.
Potrivit proiectului, în legislaţie urmează a fi introdusă noţiunea „produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor”, definit ca „un produs alimentar cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”.
Cei doi liberali propun interzicerea preparării, comercializării şi distribuirii produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor în incinta unităţilor de învăţământ preşcolare şi preuniversitare indiferent de forma de organizare şi în imediata apropiere a acestora în raza de 100 metri. Potrivit autorilor proiectului de lege, persoanele fizice care nu vor respecta această prevedere urmează a fi sancţionate cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale, iar persoanele juridice – cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale, respectiv cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate. Autorii propun ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, care ulterior va fi distribuită instituţiilor de învăţământ.
Deputaţii Valeriu Munteanu şi Vadim Cojocaru consideră că respectivul proiect de lege va contribui la respectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi tineri. "Din păcate, multe dintre produsele puse în vânzare (cel mai frecvent cele de fast-food) în incinta instituţiilor de învăţământ menţionate sunt mult prea departe de noţiunea de aliment sănătos, având, deseori, chiar şi efecte negative asupra creşterii şi dezvoltării copiilor care, în virtutea vârstei, nu conştientizează nocivitatea acestora şi sunt atraşi, de cele mai multe ori, de ambalajele colorate”, se menţionează în nota informativă a iniţiativei legislative.
Accident groaznic la Anenii Noi
O. Zelinski
Marţi, 1 noiembrie, în jurul amiezii, un tren a lovit un microbuz de rută la pasajul de cale ferată de lîngă oraşul Anenii Noi. Întâmplarea nefericită ar fi avut loc pentru că şoferul microbuzului a traversat la roşu calea ferată.
Şase oameni au murit pe loc. Alţi doi pasageri au murit la spital. Deocamdată nu se cunoaşte cu exactitate cîţi oameni se aflau în microbuz pentru că şoferul spune ca nu ţine minte cîţi pasageri avea.
Cert este ca din autogara Chişinau au fost vîndute 16 bilete. Alţi pasageri au fost luaţi pe drum. La rîndul lor, medicii afirmă ca la spital au ajuns în total 17 răniţi. Venită la fata locului, poliţia consideră ca şoferul, în vîrstă de 46 de ani, se face vinovat de producerea cumplitului accident.
Microbuzul se deplasa din Chişinău spre Şerpeni, de unde sunt majoritatea victimelor, dar şi şoferul, care a fost rănit uşor la cap. Acesta are trei copii pe care îi creşte singur, după decesul soţiei sale.
Tragedie în pădurea de la Speia
A murit pe loc după ce un copac s-a prăbuşit peste el
O. Zelinski
Un bărbat din Speia (N. Erezanu, a.n. 1955) a murit pe loc după ce un copac s-a prăbuşit peste el. Tragedia s-a întâmplat duminică, 30 octombrie, în satul Speia, în timp ce victima tăia lemne în pădure.
Informaţia a fost confirmată de comisarul raionului Anenii Noi, dl Sergiu Boroda, care a mai spus că omul muncea în pădure, avînd încheiat şi un contract cu gospodăria silvică.
Crimă înfiorătoare la Mereni
O. Zelinski
În noaptea de marţi spre miercuri (26 octombrie) în satul Mereni a fost descoperit cadavrul unei bătrîne de 75 de ani, cu semne de moarte violentă. Potrivit comisarului raionului, dlui Sergiu Boroda, bătrîna, profesoară pensionată (a. n. 1936) a decedat în urma multiplelor răni cauzate de ucigaş. Cadavrul bătrînei a fost descoperit, potrivit dlui Vitalie Ceban, şef al Secţiei Situaţii Excepţionale Anenii Noi, într-o anexă situată lîngă casa cuprinsă de flăcări a victimei.
Poliţia a reţinut deja persoana bănuită de săvîrşirea crimei, ea fiind o fată în vîrstă de 18 ani. Ancheta va stabili atît circumstanţele săvîrşirii crimei, cît şi ale izbucnirii incendiului.
Potrivit informaţiilor, făptaşa e o elevă din satul Mereni, din familie bună. Dînsa a aplicat victimei 16 lovituri de cuţit.
Cetăţeni ai Moldovei nu au acces într-un club de noapte din Italia
Sursa: UNIMEDIA
Patronii unui club de noapte din oraşul italian Padova au interzis accesul moldovenilor, românilor, albanezilor, şi tunisienilor, informează Gazeta de Sud preluând o informaţie publicată în cotidianul Il Giornale
Gardienii de la intrarea în clubul Factory, din Padova, au interzis accesul pentru două fete albaneze, explicându-le că imigranţii din Republica Moldova, România, Albania şi Tunisia nu pot intra.
Mai mulţi clienţi ai clubului au fost deranjaţi de această decizie şi au lansat un apel pe Facebook pentru boicotarea localului. Patronii discotecii susţin că nu este vorba de o decizie luată din motive rasiste, ci că încearcă numai să îşi protejeze clienţii şi să le ofere siguranţă.
"Suntem foarte aproape de gară, adesea încearcă să intre oameni suspecţi, trebuie să fim atenţi", a explicat unul dintre ei. "Este pur şi simplu o problemă de cantitate. Evităm ca în local să intre grupuri etnice prea numeroase", a precizat un alt colaborator al Factory Club.
PERFORMANŢĂ. Cum a devenit un austriac „regele gunoaielor" de la Ungheni
Natalia Hadârcă, ADEVĂRUL MOLDOVA
Austriacul Marc Zweig, repezentantul Companiei „Ave", specializată în colectarea deşeurilor, a reuşit să facă din Ungheni cel mai curat oraş din Moldova. Omul de afaceri spune că de mai mulţi ani vrea să vină şi în Capitală, doar că aici, printr-o decizie a Consiliului Municipal, dreptul de a gestiona gunoiul îl are doar întreprinderea municipală.
Marc Zweig a pornit afacerea la Ungheni cu trei ani în urmă, venind cu experienţă din România, unde a fost director de dezvoltare din partea aceleiaşi companii. „Sunt pasionat de gunoiul şi de femeile frumoase din Moldova. Am mult de lucru aici", a spus glumind administratorul AVE.
După ce a făcut parteniariat public-privat cu Primăria Ungheni, investitorul a amenajat locurile de colectare a deşeurilor. Cel mai greu i-a fost să-i convingă pe oameni să nu arunce gunoiul pe jos şi să separe plasticul şi cartonul de deşeurile menajere. „I-am făcut pe ungheneni să înţeleagă că tot ce se face e pentru ei. Încetul cu încetul am reuşit să le schimbăm mentalitatea", a spus Marc Zweig.
A făcut câteva spoturi sociale în care au fost implicaţi oameni de rând, copii, dar şi primarul localităţii, în care cu toţii îi rugau pe oameni să sorteze gunoiul, dar şi să păstreze curăţenia.
„Ne dădeam seama că de rezultatele obţinute în Ungheni depinde extinderea noastră şi în alte localităţi”, a spus omul de afaceri.
La început, locuitorii oraşului se mirau de curăţenia care domnea în jurul containerelor, cândva pline de mizerie. Şi mai mult i-a frapat faptul că gestionarul spăla tomberoanele. „Aici permanent e curat şi parcă ni-i oarecum să aruncăm deşeurile pe jos”, ne-a spus Eleonora Ciumac, locuitoare din Ungheni.
Lumea s-a obişnuit cu sortatul
În prezent, întreprinderea are încheiate 15.000 de contracte individuale cu fiecare consumator şi acoperă 90% din oraş. „S-a făcut ordine şi în sectorul individual unde, timp de aproape 16 ani, fiecare evacua gunoiul cum îi dădea prin cap: cu căruţa, tractorul, automobilul propriu", a spus Dumitru Bâlici, administrator din partea Primăriei.
Celor care au case la sol li s-a dat gratis câte o pubelă de 120 de litri, de unde, de două ori pe lună, vine camionul AVE şi le ia deşeurile de la poartă. Pentru asta ei plătesc lunar 30 de lei. La blocuri însă resturile menajere sunt evacuat în fiecare zi şi locatarii plătesc pentru acest serviciu câte 10 lei de persoană.
Se va reuşi, oare, acelaşi lucru şi la Anenii Noi?
O. Zelinski
În cadrul şedinţei Consiliului orăşenesc Anenii Noi din ...mai curent, s-a decis concesionarea către firma AVE a evacuării gunoiului de pe teritoriul oraşului. Potrivit viceprimarului de Anenii Noi, dlui Vitalie Vdovicenco, .... (revenim cît de curînd cu informaţii)
Foto 1: Așa arată garajul AVE din Ungheni. Fotograf: Eduard Bâzgu
Foto 2: Unghenenii au înțeles cum pot fi reciclate deșeurile. Fotograf: Eduard Bâzgu