de Anenii Noi

      Adevărul
Luni, 2024-12-23, 11:43 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare












Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.10, 2011, 18.07-31.07
2011-08-20, 10:01 AM

Oameni deosebiţi, impresii de neuitat…

(версия на русском языке)

La iesire din Muzeul oraşului BistriţaTabăra de cultură şi civilizaţie „Acasă la noi”, organizată an de an de asociaţia de cultură ASTRA din oraşul Iaşi, a ajuns la a XV-a ediţie. Pe parcursul acestui deceniu şi jumătate, mii de copii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Macedonia, au avut fericita ocazie de a vizita România, cunoscînd oameni deosebiţi, acumulînd, de fiece dată, impresii de neuitat şi convingîndu-se de faptul că ceea ce ne uneşte este mult mai puternic decît ceea ce ne desparte.

 

Pentru al patrulea an consecutiv (din 2008) elevii din raionul Anenii Noi beneficiază şi ei de această deosebită oportunitate, graţie parteneriatului durabil şi sufletesc stabilit între asociaţiile de cultură „ASTRA-Anenii Noi” şi ASTRA din Iaşi. În acest an, 26 de copii din 7 localităţi ale raionului, însoţiţi de trei însoţitori maturi, au petrecut, în perioada 7-14 iulie, o vacanţă extrem de agreabilă – de astă dată tabăra desfăşurîndu-se în judeţul Bistriţa-Năsăud (localităţile Rodna şi Ilva Mică).

Ca în fiecare an, programul taberei de cultură şi civilizaţie a fost unul încărcat cu evenimente deosebite, activităţile cultural-educative îmbinîndu-se armonios cu cele de agrement. Vom remarca participarea în cadrul unui simpozion internaţional cu abordarea de subiecte culturale, vizitarea muzeelor de istorie şi etnografie din Bistriţa, Năsăud şi Rodna, a casei-muzeu Liviu Rebreanu, a bisericii deosebite din Rodna, a cetăţii domneşti Neamţ (pe drumul înapoi). Programul de agrement a fost şi el unul plin – cu ieşiri în natură la cabane, cu plajă şi scăldat la una din piscinele din staţiunea balneară Sîngeorz-Băi, cu foc de tabără şi grătar, iar cei mai temerari dintre participanţii taberei au escaladat chiar muntele Ineu (cu o înălţime de 2279 de metri).

Am avut cu toţii prilejul să ne convingem – a cîta oară - că în pofida crizei mondiale şi a dificultăţilor economice, ţara vecină înregistrează an de an succese palpabile, în special la capitolul dezvoltarea infrastructurii şi utilităţilor. Comunele în care am fost cazaţi sunt practic 100% asfaltate, locuinţele sunt dotate cu apă curentă şi canalizare, mecanismul de evacuare centralizată a deşeurilor menajere este pus la punct chiar la nI,partind cartile oferite de Inspectoratul Scolar Bistritaivel de sat, iar hotelurile, pensiunile şi supermarketele nu sunt o raritate. Desigur, aceste succese se datorează, în primul rînd, fondurilor europene, la care România, ca ţară-membră a UE, are acces, dar şi unei mai bune administrări a patrimoniului public, a fiscalităţii şi finanţelor din partea autorităţilor locale şi naţionale, care ştiu să-şi gestioneze cum se cuvine resursele interne (spre exemplu, comuna Rodna, cu o populaţie de aproape 7000 de locuitori, are un buget de 3 milioane de Euro, adică de două ori şi ceva mai mult decît bugetul oraşului Anenii Noi). La acest capitol mai avem ceva de învăţat, dar sper să fim elevi silitori.

Ar mai fi multe de spus, cu precădere la capitolele „ospitalitate” şi „deschidere” din partea autorităţilor locale şi oamenilor simpli de acolo. Cu toţii au fost foarte generoşi cu noi: copiii s-au ales cu seturi de cărţi, primarul de Năsăud ne-a oferit o foarte generoasă donaţie sub formă de motorină, primăria Rodna a fost şi ea darnică sub aspect financiar, iar fetele din grup s-au ales cu cadouri – blugi şi tricouri din partea unui magazin specializat din Năsăud (asta, graţie gazdelor la care a fost cazat autorul prezentelor rînduri – familiPe virful Ineu. 2279 de metria Morariu din Rodna). Aş vrea sincer să cred că astfel de acţiuni ar fi posibile şi la noi, deşi mă cam îndoiesc.

În final, ţin să aduc sincere mulţumiri organizatorilor naţionali şi locali ai taberei – mă refer la doamna Areta Moşu, preşedintă a asociaţiei ASTRA din Iaşi, domnul Ioan Seni, preşedinte al ASTREI Năsăud, familiile de profesori Iacob şi Augustina Guşă din Rodna şi Ilie şi Reghina Mare din Ilva Mică. De asemenea, adresez cele mai sincere cuvinte de mulţumire primarilor celor două localităţi-gazdă, primarului de Năsăud şi familiilor din comunele respective care au găzduit în acest an copiii. Le adresez, pe această cale, un mare şi sincer MULŢUMESC! Cu toţii au contribuit la crearea unei atmosfere deosebite, iar noi, la rîndul nostru, sperăm ca legăturile şi prieteniile formate pe parcursul taberei să fie cît mai trainice şi mai durabile, contribuind la o mai bună cunoaştere reciprocă şi la apropierea spirituală de care avem atîta nevoie.

Octavian Zelinski,

conducător grup, preşedinte al asociaţiei "ASTRA-Anenii Noi"

Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 930 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0












Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011