de Anenii Noi

      Adevărul
Vineri, 2024-03-29, 11:59 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de articoleInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Articolele mele [2]
Cautare












Principala » Articole » Articolele mele

Nr.16, 2011, 12.09-18.09

VESTUL SĂLBATIC S-A MUTAT LA ANENII NOI


Preluat de la stirilocale.md

Trei tineri din raionul Căușeni au fost arestați de oamenii legii pentru diverse atacuri tâlhărești și furturi comise la Căușeni și Anenii Noi.

În cadrul anchetei s-a stabilit că bandiții, toți trei în vârstă de 24 de ani, au tâlhărit o familie din satul Săiți, raionul Căușeni iar ulterior au comis două furturi din diverse gospodării din raionul Anenii Noi, potrivit MAI.

Tipii au acționat înarmați, mascați, maltratând nora proprietarului care se afla acasă, legându-i copilul de 5 ani cu bucăți de cuvertură, după ce în mod deschis au sustras 1000 de euro, 800 dolari SUA, peste 16 000 lei, bijuterii din aur.

În cele două cazuri de furt, indivizii au sustras bani, aparataj pentru pomparea apei și vite, suma pagubei depășind suma de 60 000 de lei.

La moment polițiștii încearcă să afle dacă cei trei nu se fac vinovați și de alte infracțiuni. Potrivit poliției, tinerii au antecedente penale. Acum riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.


Doi vicepreşedinţi de raion din Anenii Noi au fost demişi pentru că au votat un preşedinte comunist


Preluat de la publika.md

Au fost pedepsiţi, pentru că au votat pentru un preşedinte de raion comunist. În Anenii Noi, consilierii raionali din partea PLDM, PL şi PD i-au demis, astăzi, pe cei doi vicepreşedinţi: Vasile Dodon şi Oleg Lişcenco. Anterior, cei doi au fost excluşi din Partidul Democrat. Acum, cele două funcţii de vicepreşedinte vor fi împărţite între membrii AIE.

Consilierii raionali din cadrul Alianţei de guvernare spun că i-au demis pe cei doi, fiindcă au optat pentru un reprezentant al Partidului Comuniştilor.

”Persoanele date, făcând parte din Partidul Democrat, pentru interes de a fi desemnate în funcţiile date au votat şi au fost votate. Comuniştii le-au dat votul pentru ei ca să fie vicepreşedinţi fără a negocia, fără a duce tratative cu celelalte fracţiuni, nici chiar cu PD nu au discutat”, a declarat Alexandru Barbăroșie, consilier PLDM.

Votul privind demiterea celor doi vicepreşedinţi a avut loc în lipsa lor și a consilierilor comunişti, care au boicotat şedinţa. Unul dintre cei demiși se află în concediu de boală și nici nu ştia că a fost demis.

”Eu sunt în spital, la Chişinău, sub perfuzie. Nu sunt la curent, dar nici nu mă interesează. Eu ştiu că este vorba de chestii politice. O să mă însănătoşesc şi o să ne clarificăm”, afrimă fostul vicepreşedinte de raion Vasile Dodon.

În Consiliul Raional Anenii Noi sunt 33 de aleşi locali, iar Alianţa pentru Integrare Europeană deţine majoritatea. După ce au devenit vicepreşedinţi de raion, cei doi au renunţat la funcţia de consilier, ei fiind înlocuiţi de alţi doi consilieri PD.


Vrem să construim.

Cum obţinem  Certificatul de urbanism şi  Autorizaţia de construire?

Vlad Codreanu, arhitect-şef  al or. Anenii Noi 

Conform Legii nr. 163 din 09 .07. 2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie”, procedura obţinerii Certificatului de urbanism şi a Autorizaţiei de construire /desfiinţare s-a  simplificat esenţial.

Certificatul de urbanism este actul emis de primărie prin care se fac cunoscute solicitantului elementele ce caracterizează regimul juridic, economic, tehnic, precum şi urbanistic-arhitectural al unui imobil /teren/, stabilite prin documentaţia de urbanism, adică prin Planul Urbanistic General al or. Anenii Noi.

 Pentru obţinerea Certificatului de urbanism pentru proiectarea unui obiect e necesar de prezentat în original şi în copie:

1. Cererea-tip completată cu ajutorul arhitectului şi semnată de beneficiar.

2. Extrasul din registrul bunurilor imobile, eliberat de oficiul cadastral  teritorial, însoţit de planul cadastral  şi/sau planul imobilului.

3. Buletinul de identitate (pentru persoana fizică) sau certificatul de înregistrare (pentru persoana juridică).

4. Raportul de expertiză tehnică, în caz de reconstruire, restaurare, modificare sau consolidare a imobilului existent.

5. Acordul autentificat  notarial al coproprietarilor  de imobil/teren  ale căror interese pot fi afectate nemijlocit în procesul  executării lucrărilor de construcţie şi în perioada  exploatării obiectului construit.

6. Schiţa de proiect avizată de arhitectul-şef, în cazul amplasării construcţiei în zona cu regim special stabilit prin Planul Urbanistic General al localităţii.

7. Dovada achitării  plăţii în bugetul primăriei (50 lei) se prezintă în momentul obţinerii Certificatului de Urbanism pentru proiectare.

Certificatul de urbanism pentru proiectare se elaborează şi se eliberează de primărie în cel mult 20 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, care deja oferă dreptul proiectanţilor să elaboreze documentaţia de proiect. 

   Termenul de valabilitate a Certificatului de urbanism pentru proiectare reprezintă durata  elaborării documentaţiei de proiect, care nu poate depăşi 24 luni de la data emiterii certificatului. În caz de necesitate argumentată, termenul poate fi prelungit o singură dată pe un termen de pînă la 12 luni.

Setul de  documente obligatorii pentru ca solicitantul să obţină Autorizaţia  de construire:

1. Extrasul din Registrul bunurilor imobile.

2. Certificatul de urbanism pentru proiectare.

3. Extrasul din documentaţia de proiect în volum de: memoriu explicativ, plan general (plan de situaţie, plan trasare), faţade, soluţii cromatice, proiect de organizare a executării lucrărilor de construcţie, avizate de arhitectul-şef.

4. Avizele de verificare a documentaţiei de proiect sau raportul unic (compartimentele plan general, arhitectură, rezistenţă).

5. Contractul privind supravegherea de autor, semnat de către solicitant ( beneficiar şi proiectant).

6. Dovada achitării  plăţii  în bugetul primăriei (100 lei) se prezintă în momentul obţinerii Autorizaţiei de construire.

Autorizaţia de construire se emite în baza cererii, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia.

Emitentul autorizaţiei de construire stabileşte  termenul de începere a lucrărilor de construcţie de pînă la 6 luni din data eliberării  acesteia.

 

În oraşul Anenii Noi există multiple solicitări  de construcţie a anexelor (extinderea apartamentelor) la blocurile locative cu multe apartamente, a construcţiilor auxiliare ori garajelor pe terenul aferent blocului.

Trebuie să reţinem următoarele:

Acest gen de construcţii se admite numai în mod excepţional prin examinarea solicitărilor la comisia de specialitate apoi prin adoptarea deciziei Consiliului orăşenesc  Anenii Noi şi în final  conform procedurii menţionate mai sus.

NOTĂ: Terenul pentru construcţii pe terenul aferent blocului  nu se vinde.

Este explicabil faptul că locatarii doresc să-şi lărgească apartamentul, fiindcă se construieşte puţin spaţiu locativ nou, în schimb se înrăutăţeşte aspectul arhitectural al blocurilor, al oraşului, oricîte eforturi ar depune beneficiarii acestor anexe.

Documentaţia de urbanism, adică Planul Urbanistic General al oraşului Anenii Noi, adoptat de Consiliul orăşenesc în anul 2006, prevede atît permisiuni, cît şi restricţii, mai ales în zona liniilor roşii ale străzilor.

Terenul aferent blocurilor locative aparţine tuturor locatarilor blocului, el nu se împarte în parcele şi este destinat pentru spaţii de joacă pentru copii, spaţii de flori şi înverzire, mobilier urban şi amenajări de recreare. E regretabil faptul că locatarii blocurilor nu creează asociaţii, nu solicită de la primărie transmiterea terenului spre a asigura o administrare gospodărească, deoarece blocurile au nevoie de reparaţie a acoperişului, a scării, reţelelor inginereşti şi altor lucrări de întreţinere pentru exploatare de lungă durată.

         






Categorie: Articolele mele | Adaugat de: octavianzelinski (2011-09-26)
Vizualizari: 407 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0












Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011