de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 1:39 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Numărul 07.03-13.03
2011-08-04, 11:26 AM
  de Anenii Noi
adevărul
Nr.4, 2011, 07.03-13.03
 Gulliver în ţara piticilor

sau impresiile unui simplu cetăţean privind evenimentele petrecute în Chişinău vineri, 11 martie curent

(версия на русском языке)

Octavian ZELINSKI

Ceea ce m-a frapat în primul rînd, chiar de la intrarea în Chişinău, au fost străzile aproape pustii, precum şi lipsa de automobilelor care, în mod (a)normal sunt în permanenţă parcate pe carosabil. Chişinăul, altminteri un oraş destul de aglomerat în virtutea haotismului circulaţiei, părea coborît din scenariile autorilor de science-fiction sau frate-geamăn cu Pripeatiul – oraş situat în vecinătatea Cernobîlului, fiind la fel de pustiu şi, parcă, amorţit. Amorţit, ce-i drept, într-o încordare nefirească, parcă.

Deplasîndu-mă spre centru m-a impresionat (nu neapărat plăcut) mulţimile de tineri – studenţi, elevi sau ce-o fi fiind – deplasîndu-se organizat (?!) spre arterele magistrale ale oraşului, avînd în mîini steguleţe şi arborînd pe feţe zîmbete de bucurie (bineînţeles, bucuria de a-l vedea la faţă pe Biden, nicidecum bucuria de a chiuli de la ore). Primul meu gînd a fost asocierea cu „coloanele organizate de oameni ai muncii şi comsomolişti” de altădată. Probabil, însă, m-am înşelat eu, şi nu era vorba decît de buna intenţie şi curiozitatea tineretului studios. Deşi, ceilalţi locuitori ai oraşului, probabil mai puţin curioşi, nu prea făceau umbră trotuarelor în acea frumoasă dimineaţă, lipsind aproape cu desăvîrşire de pe străzi.

Ajungînd în zona centrală, pe bulevardul Ştefan cel Mare, mare mi-a fost mirarea să văd carosabilul şi trotuarele curate şi, asemeni unui peisaj selenar – aproape la fel de pustii. Magazinele, barurile, cafenelele – închise, era imposibil să bei cel puţin un ceai, aşteptîndu-l pe înaltul oaspete (fapt pentru care barurile şi cafenelele au fost mutate în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde mulţimea bucuroasă a putut servi, de bine de rău, cîte un ceai sau o chiflă). Nu cred că închiderea localurilor şi evacuarea întregului transport au conferit capitalei un aspect care l-ar fi putut impresiona pe Biden, ba din contra, cred că imaginile perindate prin geamul blindat al limuzinei – blindată şi ea - a oficialului american, au fost mai degrabă sinistre şi selenare. Apropo, au fost închise nu doar magazinele şi localurile de pe bulevard, ci şi în raza a cîteva cartiere alăturate, fapt de neînţeles pentru mine - chit că nu trăim chiar pe Lună şi am mai văzut americani - iar vizita unui oaspete, fie el şi de un aşa nivel, nu ar trebuie chiar să paralizeze completamente viaţa unui oraş de 800 mii de locuitori.

Începînd cu regiunea parcului central peisajul s-a schimbat radical. Nu vă pot, însă, spune mai multe, deoarece mai departe nu am mai ajuns, pentru că aveam în mînă o geantă, iar în geantă – o pereche de cleşte, care putea fi interpretat de bravii apărători ai legii drept armă, iar eu – drept terorist din al-Qaeda. Ceea ce am remarcat cu ochiul meu neavizat era că „masele de truditori, comsomolişti şi activişti obşteşti” au invadat trotuarele cu miile, cu toţii discută între ei, zîmbesc, glumesc, colegii jurnalişti aleargă de colo-acolo cu camerele de luat vederi, pretutindeni domneşte un entuziasm nemaivăzut (şi încordat, asta din cauza agenţilor de securitate, care scrutează mulţimea cu priviri cercetătoare), de parcă vine nu Biden, ci Gulliver, şi nu în Moldova, ci în ţara piticilor (ce-i drept – pitici europeni, reformatori şi democraţi, gata să-l privească de jos în sus pe oricare Gulliver ce ne vizitează ţara). Iar piticii, cu pantalonii cîrpiţi şi buzunarele (pantalonilor) rupte, miraţi la culme de înălţimea înaltului oaspete (îmi cer scuze pentru tautologie), de natura (cred ei) supraomenească a lui, speră şi aşteaptă că acest Gulliver le va aduce ceea de ce duc ei mai multă lipsă - o MINUNE, că acest Gulliver le va schimba vieţile, că le va pune lingura în mînă şi îi va învăţa să mănînce, că le va scoate din buzunarul lui de uriaş VIITORUL şi li-l va oferi cadou. Sărmani pitici…mici, neputincioşi şi visători!

Ajungînd seara acasă, am rămas impresionat de mulţimea de posturi TV şi puzderie de „analişti” politici, care nu făceau altceva decît să discute „semnificaţia”, „valoarea”, „perspectivele” vizitei lui Joseph Biden, de parcă, brusc, la 11 martie 2011, au dispărut toate problemele mari ale ţării, şi nu ne-a mai rămas decît să discutăm despre limuzina de 8 sau 10 tone a oficialului american. Cred că nici intrarea lui Hristos în Ierusalim nu ar fi stîrnit o atare masă de discuţii la televiziune – desigur, în cazul în care în Israelul antic ar fi existat televiziune.

A trecut şi ziua de vineri, 11 martie şi… MINUNEA pe care o tot aşteptau piticii nu s-a produs. Şi nici nu se va produce, pentru că Gulliver a zburat cu avionul înapoi în ţara sa, iar noi am rămas tot cu ale noastre, ale piticilor.

NOTA BENE: impresiile de mai sus sunt doar o opinie personală referitoare EXCLUSIV la aspectele de ordin mai mult mental şi psihologic ale evenimentului, aspecte specifice poporului nostru. Această opinie şi atitudine nu se referă cîtuşi de puţin la aspectele şi importanţa de ordin politic şi diplomatic a vizitei, care a fost, credem (sau sperăm) una de bun augur pentru ţară (sau, cel puţin, aşa speră în continuare piticii).

 


Mămăliga cu brînză şi jumări sunt OK!

(версия на русском языке)

L. Zveaghinţeva, "Drapelul muncii”, 18.03.2011

Vizita vicepreşedintelui american în Moldova a stîrnit şi interesul cititorilor noştri permanenţi. Unul dintre ei, şi anume Vasile Malai din Socoleni (în imagine), a reuşit nu doar să asculte discursul înaltului oaspete, ci şi să stea de vorbă cu Joe Biden.

Conform spuselor dînsului, pînă a ajunge în scuarul Teatrului de Operă şi Balet a trecut printr-un detector special şi a prezentat buletinul de identitate.

Domnul Vasile ne-a povestit cu plăcere cum, prin intermediul translatorului, prin gesturi şi exclamaţii de gen „OK!” Biden i-a răspuns la întrebarea dacă i-a plăcut sau nu mămăliga cu jumări?

„Trebuie să munciţi mult, să implementaţi noi tehnologii, să înlocuiţi tehnica învechită, să construiţi drumuri, pentru ca economia voastră să atingă un nivel înalt de dezvoltare” – astfel a răspuns la una din numeroasele mele întrebări oaspetele american – ne-a destăinuit locuitorul Socolenilor.

 


Prin Anenii Noi sub influenţa drogurilor

(версия на русском языке)

V. Babilev, procuror în procuratura Anenii Noi, consilier juridic de rangul III, "Drapelul muncii”, 18.03.2011

Anume sub influenţa drogurilor (mai precis -  a marijuanei), la 19.01.2011, a fost oprit de colaboratorii politiei rutiere automobilul condus de locuitorul oraşului nostru Pîrcalab E.

Reprezentanţii forţelor de ordine au remarcat comportamentul neadecvat al conducătorului auto în timpul deplasării lui pe Piaţa 31 August. În vederea verificării supoziţiilor, şoferul a fost trimis la expertiza medico-legală pentru constatarea stării de ebrietate alcoolică şi identificării naturii acestei substanţe. Medicii au confirmat temerile poliţiştilor, fixînd rezultatele expertizei medico-legale toxicologice.

La 28 februarie curent procuratura a finalizat urmărirea penală în acest caz şi a remis dosarul în instanţa de judecată Anenii Noi pentru examinare în fond. În cazul în care instanţa de judecată îl va găsi vinovat pe E. Pîrcalab conform art. 264/1 alin. (1) Cod Penal al RM, dînsul riscă o amendă de 400 pînă la 500 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. În ambele cazuri dînsul va fi privat de dreptul de a conduce mijlocul de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.Suferinţe provocate de un prieten din copilărie
(версия на русском - Страдания вызванные другом детства)

Violul este infracţiunea ce presu-pune atentarea la valorile sociale supreme, fizice şi psihice, atentarea la viaţă personală, viaţă sexuală, libertatea de alternativă şi multe alte valori sociale ocrotite de legislaţia Republicii Moldova şi de normele internaţionale.

Elena Roşior, procuror în procuratura raionului Anenii Noi, jurist de rangul I

La 18.02.2011 Procuratura Anenii Noi a pornit urmărirea penală în baza art. 171 alin. (2) lit. b) Cod Penal, adică raportul sexual săvârşit prin constrângere fizică şi psihică a persoanei, profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, săvârşit cu bună ştiinţă asupra unui minor.
În cursul anchetei s-a stabilit cu certitudine că la data de 14.02.2011, aproximativ la orele 01.00-02.00, cet. X, a adus-o la domiciliul său, care este situat în unul din satele raionului Anenii Noi, a adus-o în stare de ebrietate pe minora VS (a.n. 29.09.1995), cu care locuieşte în vecinătate din copilărie. Acţionând în scopul satisfacerii poftei sexuale a profitat de acest fapt şi cauzîndu-i multiple leziuni corporale (probate de expertiza medico-legală), violatorul a întreţinut relaţii sexuale cu minora.
Urmărirea penală începută de Procuratura Anenii Noi s-a încheiat la 03.03.2011, iar cauza penală a fost remisă în instanţa de judecată Anenii Noi pentru examinare în fond.
 Este de menţionat faptul că violatorul îşi dădea foarte bine seama  de imposibilitatea victimei de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa şi aceasta nu l-a oprit în atingerea scopului său - a întreţine cu minora relaţii sexuale.
Dacă X va fi găsit vinovat el riscă închisoare pe un termen de la 5 la 12 ani.Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 368 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011