de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 1:40 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.27, 2012, 16.01-29.01
2012-02-06, 10:53 AM


3 biciclişti tamponaţi mortal pe şoselele raionului

Potrivit poliţiei rutiere din raion  primul caz a avut loc la 20 ianuarie, în apropiere de Beriozchi.  Şoferul, în vîrstă de 26 ani, originar din raionul Căuşeni, conducînd automobilul de model Vaz 2106 a tamponat un biciclist în vîrstă de 48 ani, care în rezultat a decedat.
Cel de-al doilea caz s-a produs la data de 22 ianuarie, în s. Speia. Bărbatul, în vîrstă de 58 de ani, locuitor al s. Speia, deplasîndu-se  cu bicicleta a fost tamponat din faţă de un automobil de model Toyota Yaris, condus de un şofer în vîrstă de 36 de ani. În urma impactului biciclistul a decedat la faţa locului, adică chiar la cîţiva paşi de casă.
Ultimul caz a avut loc la 23 ianurie în apropiere de Bulboaca. Un şofer neidentificat, care a părăsit locul accidentului, a lovit mortal un biciclist din Bulboaca, în vîrstă de 28 de ani. Biciclistul a decedat la spitalul raional Anenii Noi.
Cele 3 cazuri sunt cercetate de poliţia din Anenii Noi.
Apelaţi 2-45-60, 2-45-69 dacă deţineţi unele informaţii la acest capitol.
În aşteptarea schimbărilor

O. Zelinski

Opinia publică din raion e în aşteptarea şedinţei consiliului raional, care urmează să se desfăşoare de la o zi la alta. La ordinea zile aleşilor poporului se află probleme de maximă importanţă pentru noi toţi, de soluţionarea cărora depinde modernizarea şi buna guvernare a raionului.

Gurile rele susţin că în cadrul şedinţei noua majoritate democratică va adopta noul regulament de funcţionare a consiliului raional, dar şi al aparatului preşedintelui. Respectivele acte vor aduce un plus de modernitate şi funcţionalism în activitatea legislativului raional, care în ultimii ani stagnează. Se aşteaptă şi unele reorganizări la nivelul secţiilor şi direcţiilor consiliului raional, spre a le asigura o mai mare eficienţă.

Surpriza cea mare a şedinţei va fi, din nou conform gurilor rele, desemnarea celor trei vicepreşedinţi de raion, care vor asigura, în sfîrşit, stabilitate şi bună guvernare.

Suntem cu toţii în aşteptarea schimbărilor şi sperăm că aleşii raionali nu vor da de gol speranţele noastre.

 
În raion avem, într-adevăr, cultură

Octavian Zelinski

Concertele şi manifestaţiile artisitice organizate în ultimul timp de secţia cultură condusă de domnul Vasile Moroşanu ne permit să afirmăm cu certitudine că în raion avem, într-adevăr, cultură. Şi nu una periferică, de provincie, ci o viaţă culturală veritabilă.

Drept dovadă serveşte concertul extraordinar desfăşurat cu prilejul Anului Nou pe stil vechi cu genericul „În seara sfîntului Vasile”. Cu acest prilej am avut fericirea să asistăm la evoluţiile artiştilor şi colectivelor din raion (binecunoscuţii artişti de la „Grădina Dorului”, Aurel Malai, Galina Foros, etc.). Un prilej de bucurie deosebită l-a oferit evoluţie tinerei Andreea Braga, deţinătoare a Marelui Premiu în cadrul festivalului „Colibri” desfăşurat recent la Hollywood şi a prestigiosului premiu european pentru interpretare muzicală pentru copii WAFA. Reamintim cititorilor că tînăra vedetă îl are drept impresar pe domnul Moroşanu, care îşi aduce un aport considerabil la promovarea talentelor din raion şi nu numai prin intermediul studioului muzical „Perlele Moldovei” de pe lîngă casa raională de cultură.

Atracţia showului a constituit-o apariţia în scenă a interpretului Gicu Cimbir, care a delectat publicul din sală cu hituri cunoscute de toţi.
„Colind pentru Eminescu”
  La 16 ianuarie, în incinta bibliotecii publice raionale s-a desfăşurat un omagiu literar muzical cu genericul „Colind pentru Eminescu”; sărbătoare consacrată celei de-a 162 aniversare de la naşterea Marelui Poet Naţional - Mihai Eminescu; acel ce şi-a muiat pana în eternitate şi a lăsat în palmaresul literaturii noastre opere de o vastă valoare, ce vor dăinui peste secole.
    Graţie organizatorilor acestei sărbători: Secţia Cultură Anenii Noi, Biblioteca Publică Anenii Noi, Casa Raională de Cultură, într-o frumoasă colaborare cu liceele „M. Eminescu” şi „A. Straistă”,  cei prezenţi au avut  parte de clipe de adevărată revelaţie, cu multă poezie şi cîntec pe versurile lui Eminescu şi pentru Eminescu. Atmosfera caldă a întîlnirii de suflet, cu miros de brad, dulciuri şi ceai din flori din teiul lui Eminescu  ne-au adus în lumea de basm al poetului. Ca oaspeţi de onoare au fost dna Olga Bogovic şi dl Eugen Margine, ambii profesori de limbă şi literatură română şi consilieri raionali, ultimul, deţinător al ordinului „Eminescu”, alţi invitaţi, care au venit cu versuri frumoase din opera eminesciană şi creaţia proprie. Au evoluat artiştii de pe lîngă casa de cultură ansamblul vocal „Gama sonor” (cond. art. Irina Muntean), Victoria Lungu- Elovan, Valeriu Neguţă, Silvia Pîslaru.
    Acum mai bine de un secol şi jumătate  Eminescu a fost şi v-a rămîne mereu „lacrimă de foc a Universului”, iar opera lui este rodul unei munci titanice, în care a lăsat să se scurgă tot soarele din suflet.

Olga Plămădeală,  metodist principal BPR

*  *  *

Luna ianuarie a adus şi micuţilor din raion un prilej de bucurie şi veselie. La 19 ianuarie curent, casa raională de cultură a găzduit spectacolul „Aventurile iepuraşului poznaş” în interpretarea actorilor de la teatrul pentru copii „Cheiţa de aur” din Bender (regizor Antonina Climov). Apropo, prestigiul de care se bucură instituţiile de cultură din Anenii Noi au îndemnat administraţia teatrului să ceară atestarea colectivului anume la noi în raion, pe lîngă casa raională de cultură.
„Femina” Chişinău – un nou lider al campionatului naţional de handball feminin

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

După o serie de victorii în cadrul campionatului republican de hanbal feminin, echipa „Femina” Chişinău a devenit un nou lider al campionatului naţional.

Vineri, 20 ianuarie, „Femina” (în imagine) a învins echipa Academiei E.T. din Bălţi cu scor 32-28, partida fiind disputată în sala şcolii sportive de handball nr.2 din capitală. Tot pe teren propriu a fost continuată lupta pe 21 ianuarie între echipa „Femina” şi clubul sportiv ULIM – joc restanţă din etapa a patra. Cu scor final 35-26 şi 8 puncte acumulate în cadrul campionatului, Femina Chişinău a devenit un nou lider al campionatului naţional.

 Handbal: Moldova a câştigat IHF / EHF Challenge Trophy

Lotul național de handbal masculin (în imagine) a luat trofeul la European Challenge Trophy, iar moldoveanul Serghei Costin a fost desemnat ca cel mai bun sportiv al lotului în cadrul competiției, desfășurate în Belgrad, Serbia, în perioada 20-22 ianuarie 2012.

După ce au luat marele trofeu de la Tor Lian, preşedintele Federaţiei Europene de Handbal (EHF), şi Miguel Mas Roca, primul vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF), lotul național a afișat cu mîndrie drapelul pe un fondal sonor al imnului Republicii Moldova. Victoria la IHF / EHF Challenge Trophy confirmă calificările delegației noastre la jocurile intercontinentale IHF Trophy.

După pauză, nord-europenii nu au putut schimba situația, astfel marja de cîteva goluri fiind în continuare în favoarea moldovenilor. Momentul decisiv a urmat chiar în ultimele clipe ale meciului, cînd portarul Valeriu Erhan a salvat onoarea echipei după o lovitură extrem de puternică a lui Runi Hojgaard, la un scor de muchie 30:28 în favoarea selecționatei Republicii Moldova. La victorie, cu certitudine, au contribuit și cele 7 goluri marcate de Anatolii Butov, desemnat ca cel mai bun sportiv al Lotului național la Challenge Trophy.
Судебное заседание откладывается
На основании онлайн изданий
19 января в суде Анений Ной прошло первое слушание по трагическому случаю, произошедшему в ноябре 2011-го г. на железнодорожном переезде вблизи города. Водитель, не явился, однако, в суд.
По словам его адвокатов, подсудимый сломал руку. Из изолятора, он был переведен в тюрьму Прункул, где находится под наблюдением врачей. Слушание было отложено на 27 января, когда, согласно решению суда, подсудимого приведут на процесс, в принудительном порядке.
Адвокат водителя утверждает, что его клиент сожалеет о случившемся, и находится до сих пор в состоянии шока. "У него две несовершеннолетние дочки, которые могли бы остаться одни после смерти его жены. В настоящее время дети находятся в школе-интернате", - заявил адвокат.


 Un tînăr din Sîngera îşi caută iubita din Hîrbovăţ
Un tînăr din Sîngera îşi caută cu disperare iubita dispărută în seara zilei de 7 ianuarie. El crede că fata a fost răpită în timp ce venea cu microbuzul la el ca să petreacă Crăciunul.
Fata, în vîrstă de 18 ani, a pornit în seara de 7 ianuarie din Hîrbovăţ spre Sîngera pentru a sărbători Crăciunul împreună cu el. 
Igor spune că avea de un an o relaţie frumoasa cu Irina.  Potrivit lui, ea a crescut fără mamă, iar de curînd se angajase croitoreasă în Anenii Noi.
Una dintre ultimele persoane care a văzut-o pe Irina în ziua de Crăciun a fost vînzătoarea de la magazinul din sat.
Irina este căutată de poliţie, după ce iubitul ei a depus o cerere. Comisarul din Anenii Noi a declarat pentru PRO TV că cel mai probabil fata a plecat de acasă.

O bătrînă de 86 de ani a fost violată la Gura Bîcului

Potrivit unor informaţii parvenite la redacţie în noaptea de 16 spre 17 ianuarie curent, în satul Gura Bîcului a avut loc un caz ieşit din comun: un tînăr de 25 de ani a violat o bătrînă născută în anul 1926, în vîrstă de 86 de ani şi anume V.C.
Femeia locuia de una singură. Ea spune ca individul i-a pătruns în casa după miezul nopţii pentru a o jefui. Bătrîna este îngrijită de o consateancă. Aceasta a rămas şocată de ce a găsit cînd a vizitat-o a doua zi.
Potrivit poliţiei, tînărul, era în stare de ebrietate. El a fost reţinut la scurt timp. Pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru viol.

Автобусы не будут циркулировать по городу

В соответствии с решением районной комиссии по безопасности дорожного движения и борьбе с незаконным перевозом пассажиров от 16 января 2012г. междугородние автобусы не будут проезжать через город, возвращаясь из Кишинева. Предусматривается заезд с автотрассы Кишинэу - Бендер прямо на автовокзал.
Исключение составляют автобусы маршрута Кишинев – Анений Ной, которые будут продолжать циркулировать по городу.


UN LOCUITOR DIN CREŢOAIA ŞI-A UCIS PRIETENUL DUPĂ CE L-A PRINS FĂCÂND AMOR CU CONCUBINA SA
Bătaie din gelozie cu final tragic la Creţoaia. Un bărbat de 32 de ani a fost ucis de prietenul său după ce a fost prins întreținând relații sexuale cu concubina acestuia. Crima a avut loc noaptea de duminică spre luni (15-16 ianuarie), în jurul orei 03:00, în satul Creţoaia, potrivit ProTV.
 Bărbații și femeia se aflau în ospeție la niște amici. Toate cele 5 persoane care se aflau în casă au consumat alcool până târziu. După ce au plecat la culcare, unul dintre bărbați s-a pomenit fără concubină. Acesta, însă, nu a căutat-o prea mult. Femeia a fost prinsă „dormind” cu prietenul său, care venise la petrecere de unul singur.
 Cei doi amici, aflânduse în stare de ebrietate, s-au bătut până, într-un final, bărbatul trădat a luat un cuțit de pe masă și și-a înjunghiat prietenul în piept. Acesta a murit până la venirea ambulanței.
 Gazda a chemat poliția, iar cei doi concubini au fost reținuți pentru audieri.
 Bănuitul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost anterior judecat pentru furt. Acum el riscă pînă la 15 ani de închisoare pentru omor cu premeditare (art. 145 alin. (1) Cod Penal). Victima divorţase de soţie și are 2 copii.

Nistrul: rîul care separă două state!

Posturile de pacificatori şi posturile vamale separă doar două maluri ale Nistrului sau două state separate?

(версия на русском языке)

Octavian Zelinski

Evenimentele produse în ultimele săptămîni la Vadul-lui-Vodă ne-au reamintit şi nouă, locuitorilor raionului Anenii Noi, că ne mărginim cu Transnistria. De fiecare dată cînd trecem Nistrul sau mergem la cumpărături în Bender avem impresia că traversăm o frontieră de stat. Cel puţin aste este impresia care se creează la prima vedere sau pe care O CREEAZĂ mai degrabă atît posturile de pacificatori înarmaţi pînă în dinţi, cît şi posturile vamale care verifică trecătorii ca la o adevărată frontieră de stat.

Şi unele, şi altele creează mari incomodităţi locuitorilor raionului, cu precădere celor ce locuiesc în satele Gura Bîcului şi Varniţa, care lucrează sau fac cumpărături la Bender, şi au de a face cu aceste posturi zilnic.

Iată ce ne-au relatat cîţiva localnici despre posturile vamale interne:

Victor P., locuitor al satului Gura Bîcului: „Acum cîţiva ani veneam de la Bender cu un sac de zahăr. Eram cu autobuzul, am fost opriţi la postul vamal intern situat la intrarea în sat (în imaginea alăturată – nota red.). În autobuz a urcat un vameş, care a început să controleze ce aducem din Bender. A ajuns la mine, a văzut sacul cu zahăr, a pus piciorul pe el şi întreabă: ”Al cui e sacul?” „Al meu”, răspund eu. „Atunci trebuie să plătiţi taxa pentru sac, pentru că aşa e procedura cînd imporţi marfă DINTR-UN STAT STRĂIN.” Am rămas cu gura căscată! Adică Transnistria e un stat străin!”

Un om de afaceri din Varniţa, patron al unei fabrici de îmbuteliere a răcoritoarelor,  s-a plîns şi el de situaţia formată în jurul posturilor vamale interne moldoveneşti de pe teritoriul satului. De fiecare dată, povesteşte omul de afaceri, dînsul (fiind înregistrat în Moldova şi achitînd impozitele la timp), este nevoit să demonstreze că apa minerală sau materia primă pe care o aduce nu sunt contrabandă.

Andrei C., agricultor din Gura Bîcului, ne-a relatat că deţine terenuri agricole dincolo de postul vamal, tot pe teritoriul satului, şi de fiecare dată cînd vine cu legumele crescute de el în sat, e nevoit să demonstreze vameşilor că de fapt el nu e contrabandist, ci fermier.

Lăsînd deoparte plîngerile sătenilor, posturile vamale au, totuşi, un rost: de a contracara contrabanda, care este un fenomen răspîndit în ţara noastră. Conform primarului de Gura Bîcului prezenţa la postul vamal a poliţiei este chiar un fapt pozitiv, deoarece astfel în sat se asigură un climat de ordine şi linişte. Şi localnicii s-ar împăca cu existenţa lor, în cazul în care ar exista o procedură mai simplă de traversare a postului pentru ei. La urma urmei, un sac de zahăr sau cîteva kilograme de salam aduse din Bender nu constituie chiar contrabandă!

Cu totul altă situaţie se atestă în cazul postului de pacificatori, situat chiar la podul de peste Nistru în satul Gura Bîcului (în imaginea alăturată – nota red.). Postul dat este amplasat, numai Dumnezeu ştie de ce, pe teritoriul moldovenesc, mai mult chiar - pînă la pod, pe mal, fapt care creează mari dificultăţi localnicilor. Vorba e că locuitorii satelor de peste Nistru au cam îndesit-o în ultimul timp cu furturile de animale din Gura Bîcului. Şi dacă pentru cetăţenii rmn-ului traversarea podului nu prezintă nici un fel de impediment, ei intră în sat, fură ce au de furat, merg pe sub pod, urcă pe scările ce leagă malul rîului cu podul şi ies cu tot cu ce au furat în spatele postului de pacificatori, ai noştri nu pot să-i urmărească, deoarece organele moldoveneşti de poliţie nu sunt în drept să traverseze „frontiera”. Asta ne-a relatat Victor Ş., om de afaceri din sat. Dînsul a adăugat că postul de pacificatori ar trebui mutat fie nemijlocit pe pod, fie, de ce nu, pe malul stîng al Nistrului, astfel încît să blocheze pătrunderea hoţilor pe teritoriul satului.

Pe mine personal mă mai preocupă un alt aspect legat de posturile de pacificatori: de ce oare toate sunt amplasate pe teritoriul controlat de Chşinău? Indiferent dacă e vorba de posturi mixte (moldo-ruso-transnistrene) sau doar ruse (ca în cazul de la Gura Bîcului), aceşti „pacificatori” înarmaţi pînă în dinţi, cu autoblindate şi mitraliere, cu însemne ale unui stat străin pe uniforme, se simt atît de bine la noi, şi nu se sinchisesc defel. Cred că ar fi cel puţin corect dacă posturile de pacificatori ar fi amplasate alternativ pe ambele maluri ale Nistrului – un post la noi, unul la ei, şi aşa mai departe. De ce doar partea moldovenească trebuie să suporte cheltuielile zilnice ce ţin, spre exemplu, de alimentarea cu energie electrică a posturilor? Să ştiţi că aceste posturi se alimentează cu electricitate de la noi, aceasta fiind vizibil în imagine. Suntem oare atît de bogaţi?

Oricum, ambele probleme sunt arzătoare, iar rezolvarea lor ar destinde mult atmosfera de pe malul Nistrului. Din păcate, însă, nu se vrea acest lucru. Zic „nu se vrea” pentru că nu cred că dacă s-ar fi vrut nu se găsea o soluţie timp de 20 de ani. În acest timp s-a încetăţenit o stare de fapt care dă dreptate celor ce afirmă că posturile date separă deja două state separate. Greşesc eu oare?
Notă: puteţi mări imaginile clickînd dreapta pe ele şi selectînd  Vezi imaginea/Просмотр картинки sau cam aşa ceva.
Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 1893 | Downloads: 0 | Comentarii: 1 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011