de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 12:17 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.25, 2011, 19.12-31.12
2012-01-16, 10:10 AM

ДЕТСКИЙ САД № 4. ПРОДОЛЖЕНИЕ ИСТОРИИ

О. Зелински

В выпуске нашей газеты от 9 декабря мы напечатали обращение жителя Новых Анен, В.М., который жаловался на факт  приватизации квартир в одном из корпусов детского сада №4 на Петушках. Мы решили не вдаваться в долгие комментарии по этому поводу, так как ситуация хорошо известна горожанам. Однако, для разъяснений мы все-таки обратились в территориальное бюро  Анений Ной Государственной канцелярии. Напомним, что данное учреждение проверяет законность нормативных актов, выданных местными властями, а решение о выделении данного корпуса под жилье принадлежит горсовету Анений Ной. Юрист учреждения, г-н Петру Бойку, поделился с нами следующей информацией:

26 декабря 2011 г. территориальное бюро  Анений Ной Государственной канцелярии обратилось с заявлением с суд для пересмотра решений горсовета по выдаче жилья данным гражданам в здании детского сада №4.

Данное заявление обусловлено решением Верховного суда Республики Молдова от 24.09.2008 об аннулировании (кассации) указанных решений городского совета по выдаче жилой площади. Согласно данному решению Верховного суда тогдашнее Управление административного контроля (а ныне территориальное бюро  Анений Ной Государственной канцелярии) должно было обратиться в суд в административном порядке для аннулирования соответствующих решений городского совета.

ВЫВОДЫ ДЕЛАТЬ ВАМ, УВАЖАЕМЫЕ ЧИТАТЕЛИ!

 Polițist condamnat pentru tortură și exces de putere

O. Zelinski în baza Serviciului de presă al Procuraturii Generale

Un poliţist din Anenii Noi, inspector al Grupei Minori şi Moravuri al Comisariatului de Poliţie Anenii Noi, locotenentul A.N. a fost condamnat pentru tortură şi exces de putere. În octombrie 2010 poliţistul a primit un minor pentru a-l plasa în Centrul de Plasament Temporar al Minorilor, însă, în loc de aceasta, băiatul a fost exploatat prin muncă.

Potrivit procurorilor, polițistul a transportat tînărul la vila sa din apropierea Chişinăului, unde l-a impus să efectueze lucrări agricole. O săptămână mai târziu, poliţistul a dus minorul în raionul Basarabeasca la casa părintească, unde la fel l-a impus la lucrări agricole timp de câteva zile. 

În continuare, colaboratorul de poliţie, suspectînd victima şi pe încă trei prieteni ai acestuia că i-ar fi sustras cîteva lucruri din casa părintească, i-a maltratat în biroul său de serviciu, lovindu-i cu pumnii şi picioarele. 

Inculpatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani. Prin aceeaşi sentinţă, poliţistul a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 2 ani.

Sentinţa este cu drept de atac conform prevederilor legale.

Speră că va putea reveni la o viaţă normală

Istoria unei fete din Puhăceni  evadată ca prin minune din mîinile traficanţilor de fiinţe umane

Serviciul de presă al ONG „Caritas-Anenii Noi"

A deschis acum cîteva săptămîni un cunoscut ziar de anunţuri, fiind în căutarea unui loc de lucru. I-a sărit în ochi un aviz atractiv, care spunea că se caută o  fată pentru a îngriji de o bătrînă într-un sat de lîngă Chişinău. Astfel îşi începe povestea Ana B., o fată de 24 de ani, care locuieşte şi munceşte în Puhăceni (deşi originară e din Speia).

A sunat, la telefon i-a răspuns un bărbat, cu care au stabilit să se întîlnească a doua zi la Chişinău. Zis şi făcut. Fata a venit la locul întîlnirii. Bărbatul, căruia îi zice Costea, de vreo 40-45 de ani, nu era, însă singur. Împreună cu el mai era un bărbat, mai tînăr, Ion. Ceea ce i s-a părut mai interesant Anei a fost faptul că ambii aveau ochelari de soare (deşi era luna decembrie), iar unul dintre ei – cel mai tînăr – purta chiar o mască medicală pe faţă. I-a spus să nu se neliniştească, pentru că e răcit.

Au discutat, i s-a promis o leafă de 3000 de lei şi au stabilit ca a doua zi fata să fie la lucru, lucrul urmînd să se desfăşoare în Cigîrleni, raionul Ialoveni.

Am mers la gară şi de acolo pînă în satul cu pricina, într-o casă unde mai erau două fete. I-au zis Anei să nu se neliniştească, va sta acolo puţin timp, pentru a o aduce în ordine şi a-i da ceva haine de schimb. Între timp, unul dintre bărbaţi a ieşit să ia ceva de mîncare. S-a întors după ceva timp, a făcut o cafea şi a servit-o şi pe Ana. În cîteva minute a adormit.

Cînd s-a trezit a înţeles că, de fapt, a devenit jertfa unor oameni dubioşi, şi că nu e clar ce are să fie cu dînsa, însă voinţa îi era parcă paralizată din cauza cafelei. A încercat să discute cu fetele, care păreau că ştiu despre ce e vorba, şi care i-au zis să nu se neliniştească, pentru că totul e bine şi va fi mulţumită.

Au urmat 2 zile de coşmar, timp în care fetei i se dădea cu regularitate cafeaua cu acea substanţă somniferă în ea, i s-a vopsit părul – probabil pentru a i se perfecta acte de identitate false, iar unul dintre bărbaţi – unul tînăr, a încercat chiar să abuzeze sexual de ea.

La un moment dat, trezindu-se, a fost martoră a unei discuţii telefonice a unuia din bărbaţi, care spunea cuiva că ea (adică Ana), crede că va lucra aici, însă i se pregăteşte plecarea peste hotare. Cînd şi-a dat seama că discuţia a fost auzită de fată, bărbatul a lovit-o şi Ana şi-a pierdut cunoştinţa. S-a trezit după ceva timp, de astă dată în altă casă, unde locuia o femeie în vîrstă şi trei fete. Ana a încercat să afle de la bătrînă ce i se pregăteşte, însă în zadar. A remarcat, însă, că fetele puteau ieşi cînd vor din casă, pentru cumpărături. A doua zi, profitînd de una din ieşirile fetelor şi de faptul că văzuse unde pusese stăpîna casei cheia, a descuiat uşa şi a fugit încotro au dus-o ochii. A ieşit undeva la şosea, care nu era departe, şi a oprit o maşină, rugîndu-l pe şofer să o ducă pîna la cea mai apropiată gară sau staţie auto. Pe drum fata i-a povestit toată istoria, iar omul s-a oferit să o ducă pînă la Chişinău, deoarece satul cu pricina nu era departe de capitală. Ajungînd la Chişinău, bărbatul a încercat să o convingă să meargă cu el acasă, dorind şi el să profite de fată. La un semafor, în timp ce maşina staţiona, Ana a ieşit din automobil şi a urcat într-un taxi, care a şi adus-o la gara auto. A urcat în autobuz şi a ajuns în Puhăceni.

Aici, a luat legătură cu reprezentantul  „Caritas-Anenii Noi”, care a contactat organul abilitat antitrafic din Chişinău, iar cei ce au încercat să o traficheze au fost reţinuţi în cel mai scurt timp.

Fata îşi revine cu greu de pe urma şocului, spune că se teme de răzbunare, şi că a primit chiar cîteva apeluri telefonice de la persoane diferite, care pretindeau că au greşit numărul. Ea, însă, se teme că sunt complicii traficanţilor, care o mai terorizează. Speră că răufăcătorii vor fi pedepsiţi şi ea va putea reveni la o viaţă normală.

Notă: am discutat şi noi cu Ana, la sediul ziarului, iar poza anexată este dovadă a veridicităţii acestui fapt.

Obligaţi să achite costul poliţei medicale

O. Zelinski

Cîteva zile în urmă, la redacţia noastră s-au plîns cîţiva locuitori ai satului Gura Bîcului, cărora autorităţile - deoarece deţin cote de teren agricol - le cer achitarea  valorii poliţelor de asigurarea medicală pentru ultimii ani, ameninţîndu-i în caz contar cu instanţa de judecată. Toate bune şi mai bune, însă aceşti cetăţeni sunt plecaţi de mai mulţi ani peste hotare, avînd forme legale. Dînşii, deoarece nu beneficiază de serviciile medicinei naţionale, refuză să achite sumele exorbitante - de mii de lei, şi sunt gata să protesteze faţă de acest abuz.

Asemenea situaţii sunt întîlnite frecvent în ultimul timp, fapt pentru care am decis să ne documentăm şi iată ce ne-a comunicat cu amabilitate procurorul raionului Căuşeni, domnul Ion Oboroceanu, cunoscut în raionul nostru ca un apărător al drepturilor omului.  
Domnia sa a menţionat că în instanţa de judecată persoanele vizate trebuie să prezinte următoarele  acte:

  1.  documentul ce ce confirmă faptul aflării peste hotare (paşaportul de străinătate cu ştampilele de ieşire, titlul de şedere în ţara respectivă, etc.) şi
  2. certificatul de la primărie care confirmă că cota de teren deţinută în proprietate nu este prelucrată. În cazul în care cota e arendată de lideri, responsabili de achitarea costului poliţei sunt anume liderii.

Astfel, instanţa va putea lua o decizie corectă - de a vă scuti de plata unui serviciu de care, în realitate, nu beneficiaţi.  

Conferinţa de lansare a inițiativei „Reabilitarea ecologică a Rîului Bîc”

Serviciul de presă ADR Centru

Miercuri, 21 decembrie a avut loc ședința de lansare a inițiativei „Reabilitatea ecologică a rîului Bîc”.  La eveniment au participat primari ai localităților din raioanele Strășeni, Anenii Noi, Călărași, Ialoveni, reprezentanți ai Consiliilor raionale. 

Prezent la eveniment, Rodion Bajureanu, viceministrul Mediului a salutat această inițiativă menționînd că doar prin conjugarea eforturilor comune se pot face schimbări majore privind îmbunătățirea mediului și reabilitarea ecologică.

Consiliul de Bazin este un organ consultativ sub-bazinal obştesc, creat pentru bazinul rîului Bîc, care traversează trei raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru: Călărași, Strășeni și Anenii Noi și va colabora permanent cu alte instituții de resort pe problemele promovării şi implementării politicii în domeniul apelor, precum şi utilizării raţionale şi protecţiei resurselor de apă din bainul rîului Bîc. Una din primele sarcini ale acestui consiliu va fi elaborarea Planului de management al rîului Bîc.

Cartea de vizită a sportului moldovenesc

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

Sergiu Toma a fost desemnat cel mai sportiv al anului iar Zalina Marghieva a fost apreciată ca cea mai bună sportivă al anului 2011. Nominațile au fost decernate vineri, 23 decembrie, la Palatul Național în cadrul festivităților de premiere ”Gala Sportului”.

 Pe lîngă Sergiu Toma, proba judo, și Zalina Marghieva, proba atletism, clasați pe locurile I și II în topul cel mai performați sportivi ai anului 2011, apreciați cu 5000 de lei, au primit premii de 3000 de lei și alți opt sportivi: Veaceslav Gojan (box, locul III în top), Cîrîcu Anatol (haltere, locul IV), Sîrghi Oleg (haltere, locul V), Ludmila Cristea (lupte feminine, locul VI), Belous Vasile (box, locul VII), Ceban Nicolai (lupte libere, locul VIII), Natalia Budu (lupte feminine, locul IX) și Alexandr Rîşcan (box, locul X).

 De notat că la nominația ”Talentul anului” au fost desemnați doi sportivi: Mariana Eșanu, lupte libere, și Andrei Rotaru, versiunea olimpică taekwondo.

 Încă un premiu special, penru perseverență și abnegație întru promovarea valențelor sportului, i-a revenit Cristinei Iovu, proba haltere.

Cheltuielile Ministerului Tineretului și Sportului pentru organizarea și buna desfășurare ale festivităților de premiere ”Gala Sportului 2011” au constituit 2701270 de lei, dintre care 2425660 de lei au fost destinate pentru premierea sportivilor.

 Şansele iahtingului moldovenesc către Jocurile Olimpice

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

 Cu locul 42 în clasamentul loturilor naționale în cadrul Campionatului Mondial de iahting din Perth, Australia de Vest, Alexandr Denisiuc a promovat pentru cea de-a doua etapă, care se va desfășura în mai 2012. În cazul în care și la Mondialele din Germania Denisiuc se va califica printre primele 48 de echipe naționale, Republica Moldova va obțină încă o cotă de participare la Jocurile Olimpice de la Londra.

Campionatul Mondial din Perth s-a petrecut în zilele de 3-18 decembrie pe coasta unei insule din Australia de Vest și a înscris 10 clase de iahting, iar pentru cele zece titluri de campioni ai lumii au luptat 1200 de sportivi. Moldoveanul Alexandr Denisiuc a participat la proba Laser Standart și a obținut rezultatul 42 din clasamentul celor 147 de sportivi din 63 de țări.

 De notat că în cadrul unui program guvernamental al Australiei, de susținere a sportivilor din alte state, Alexandr Denisiuc a primit la 16 decembrie, în cadrul unor ceremonii oficiale, titlul de cel mai bun iahtman și un ceas de mână, oferit de sponsorul competiției.

Mondialele din Perth au calificat 75% dintre cei care au lupat pentru cotele de participare la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Lupta pentru celelalte 25% va fi dusă în cea dea doua fază. Cu locul 42 în clasament, Denisiuc va merge în etapa de confirmare, la Campionatul Mondial din Germania, unde este obligat să intre din nou în Top 48 pentru a primi bilet la JO.


Raionul rămîne în continuare fără vicepreşedinţi

La 21.12.2011 Judecătoria Anenii Noi a emis hotărîrea de respingere ca neîntemeiate a cererilor de restabilire în funcţie a vicepreşedinţilor de raion demişi anterior - V. Dodon şi O. Lişcenco.

Potrivit consilierului raional Igor Talmazan, preşedinte al comisiei juridice, ordine publică, acces la informaţie a CR Anenii Noi, hotărîrea dată poate fi atacată la Curtea de Apel Bender în termen de 15 zile.

Notă: amintim cititorilor că e vorba de cei doi foşti consilieri raionali PDM, care în urma alegerilor locale din iunie curent au decis să susţină candidatura PCRM la funcţia de preşedinte de raion, fapt pentru care au primit funcţiile de vicepreşedinţi. Devenind demnitari, dînşii au pierdut statutul de consilier raional,  fiind ulterior excluşi din PDM  şi demişi din funcţie de către noua majoritate în consiliul raional.

Cancelaria de Stat în ajutor autorităţilor locale

De la faţa locului O. Zelinski

Miercuri, 21 decembrie, Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a desfăşurat un seminar privind  uniformizarea practicii aplicării normelor legale la elaborarea actelor emise de administraţiile publice locale.

În cadrul seminarului, la care au fost invitaţi secretarii consiliilor locale din raion, moderatorul activităţii - juristul consultant al OT, dl Petru Boicu, a accentuat atenţia audienţei pe necesitatea respectării stricte a formei actului normativ şi altor acte juridice, accentul fiind pus pe domeniile funciar şi al raporturilor de muncă.

La finalul seminarului, participanţii au îndeplinit o anchetă privind aprecierea interacţiunii Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat cu administraţia locală.

Întrebată de noi, Liuba Domenti, secretarul consiliului sătesc Floreni, a apreciat pozitiv forma şi conţinutul seminarului, care a fost prezentat de o manieră clară şi accesibilă.

Recomandăm cetăţenilor care au dubii referitor la legalitatea unui sau altui act normativ sau juridic emis de administraţiile locale, să apeleze la specialiştii OT la adresa: or. Anenii Noi, clădirea Consiliului raional , et. 4, of. 416. Telefon: 2-12-61.


TÂLHARII CARE AU JEFUIT O BENZINĂRIE DIN CIOBANOVCA AU FOST CONDAMNAŢI

Preluat stirilocale.md

Doi tineri din Ceadâr-Lunga au fost condamnați la 14 și respectiv 18 ani de pușcărie pentru că au jefuit o benzinărie din Ciobanovca, iar pe angajatul acesteia au încercat să-l omoare. Victima, un bărbat de 35 de ani tată a trei copii minori, a rămas invalid de gradul I. Procurorii vor ataca sentinţa, deoarece o consideră prea blândă.

 Potrivit Procuraturii Generale, cazul a avut loc în luna aprilie a acestui an. Suspecții de 20 şi 21 de ani s-au deplasat la Anenii Noi cu o mașină, tocmai de la Ceadâr-Lunga.

 Au oprit la o benzinărie, dar din câte s-a văzut ulterior nu cu gândul ca să facă plinul ci ca să o jefuiască. Indivizii s-au năpustit asupra bărbatului care deservea pe timp de noapte aplicându-i lovituri cu o rangă metalică în regiunea capului. După aceasta agresorii au sustras din oficiul staţiei şi din automobilul victimei bani şi bunuri în sumă de peste 13 mii lei.

 Crezând că bărbatul a decedat, aceştia l-au aruncat într-un şanţ din marginea traseului. Peste câteva ore, victima a fost depistată în stare critică de un trecător.

În urma traumelor primite, bărbatul a rămas invalid de gradul I și îngrijește de 3 copii minori. Instanţa de judecată le-a stabilit inculpaţilor pentru faptele comise 14 şi respectiv 18 ani de închisoare cu încasarea în folosul victimei a prejudiciului moral şi material cauzat în sumă de 103 mii lei.

„Degeţica” – poveste veche în interpretare nouă

O. Zelinski

Pentru că luna decembrie e perioada surprizelor şi darurilor, Centrul de Creaţie a Elevilor din Anenii Noi a adus în ajunul Crăciunului în dar amatorilor de frumos o extraordinară dramatizare a binecunoscutei poveşti „Degeţica”.

Duminică, 18 decembrie, sala casei raionale de cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru a găzdui mulţimea de copii, părinţi, bunici, dornici de a se delecta cu frumuseţea showului muzical. Şi pe bună dreptate, deoarece ce poate fi mai frumos decît un spectacol muzical bine regizat, avînd drept actori copiii dornici de afirmare. Şi mic, şi mare, am urmărit cu sufletul la gură desfăşurarea acţiunii poveştii, aşteptînd deznodămîntul – ştiut de toţi, dar, oricum, aşteptat.

Mulţumiri sincere doamnei Lilia Oltu, director al CCE Anenii Noi, dar şi talentatului colectivul al instituţiei, copiilor extraordinari, pentru clipele frumoase de neuitat.


Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 1171 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011