de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 12:28 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.22, 2011, 14.11-27.11
2011-12-11, 4:29 PM

ASTRA a împlinit 150 de ani de la înfiinţare (1861-2011)


 Octavian Zelinski, preşedinte ASTRA-Anenii Noi

 Cu această ocazie peste 200 de astrişti apartinând despărţămintelor ASTREI din România, Republica Moldova şi Ucraina, s-au întâlnit la 4 - 6 noiembrie la Sibiu.

În cadrul adunării omagiale ce a avut loc la Sibiu cu ocazia împlinii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) au avut loc mai multe momente menite să marcheze acest eveniment - conferinţe, simpozioane, dezveliri de busturi, manifestaţii culturale, etc.

Şi în raionul Anenii Noi există o asociaţie partener al ASTREI, care activează, credem, cu destul succes, din anul 2007.

În această perioadă echipa ASTRA-Anenii Noi a implementat o serie proiecte, cele mai importante fiind:

1. Proiectul pentru tineret "Descoperă lumea”. De mai mulţi ani (din 2008), în colaborare cu Asociaţia "ASTRA” din oraşul Iaşi, desfăşurăm, în perioada de vară,  excursii cultural-educative în ţara vecină, pentru 25-30 de copii din oraş şi raion.

2. Proiectul pentru tineret „Performanţe”. Proiectul "Performanţe” este implementat de "ASTRA-Anenii Noi” şi partenerul nostru din România - "ASTRA-Iaşi” din anul 2008. Scopul proiectului constă în promovarea tinerelor talente din raion şi oraş, oferindu-le prilejul de a participa în cadrul unor prestigioase concursuri din ţara vecină România – Concursul Internaţional de Fizică "Şt. Procopiu” şi cel de creaţie literară "V. Micle”. În toţi aceşti ani am avut elevi din raion participanţi în cadrul respectivelor concursuri.

3. Concursul intelectual pentru tineret „Ce?Unde?Cînd?”. Timp de mai mulţi ani, Asociaţia "ASTRA-Anenii Noi” participă în calitate de sponsor al Concursului intelectual raional Ce?Unde?Cînd?, menţionînd cu excursii în România cei mai buni participanţi şi cele mai de succes echipe.

4. Proiectul "Cunoaşte-ţi drepturile” (2010) a fost o campanie de informare implementată în perioada august – octombrie 2010 finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului al RM şi prevedea editarea a 3 broşuri informative (tiraj total 2600 ex.) pentru drepturile omului şi anume:

·        "Drepturile tale: sectorul comunal. Ce trebuie să ştii?”;

·        "Oportunităţile tinerilor” (fluturaş);

·        "Administraţia publică locală: ce trebuie să ştii despre primărie şi consiliul orăşenesc?” (Obligaţiile administraţiei publice locale faţă de cetăţean).

5. Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (din noiembrie 2010) Acest proiect a devenit posibil graţie colaborării fructuoase între asociaţiile ASTRA din Anenii Noi (preşedinte Octavian Zelinski), ASTRA din Iaşi (preşedinte Areta Moşu), Muzeul Literaturii Române din Iaşi (director Dan Jumară, coordonator de proiect Iulian Pruteanu-Isăcescu), liceul „Hyperion” (director Eugen Margine) şi ONG „Centrul de Educaţie Civică şi Antreprenoriat” (preşedinte Petru Lungu).

Deschiderea acestui centru, dotat cu o minibibliotecă, cu calculatoare şi mobilier pentru conferinţe, reprezintă încununarea unei munci de cîţiva ani a ASTREI din Anenii Noi şi a conducerii liceului „Hyperion”. Amplasarea sa în incinta liceului va permite elevilor, şi nu numai, să se bucure pe deplin de frumuseţea creaţiei eminesciene nu doar prin intermediul cărţii, ci şi cu ajutorul calculatoarelor conectate la Internet, or, precum se ştie, generaţia tînără preferă metode ceva mai noi de informare.

6. Editarea ziarului „Adevărul de Anenii Noi” (din februarie 2011 apare în versiune online) http://adevarul.ucoz.com. Din septembrie, cu susţinerea financiară a Ministerului Tineretului şi Sportului al RM, am început editarea ziarului pe format hîrtie, bilunar, cu un tiraj de 1250 exemplare.

7. Campania civică „Opinia ta CONTEAZĂ!” (martie – aprilie 2011). În cadrul campaniei, orăşenii şi oaspeţii oraşului au fost îndemnaţi să-şi expună opinia despre problemele oraşului, precum şi despre căile de soluţionare a lor. În cadrul campaniei au fost acumulate 221 de bilete, conţinînd sugestiile şi doleanţele participanţilor la acest sondaj.

8. Amenajarea parcului „Mama Îndurerată” (mai 2011): Orăşenii, elevii liceului „A. Puşkin”, precum şi colaboratorii companiei ORANGE (sponsorii acţiunii) au asigurat parcului un aspect civilizat, instalînd bănci comode pentru odihna doritorilor.

9. Elaborarea planului de dezvoltare al oraşului Anenii Noi pentru anii 2011-2021. Acesta este un plan de dezvoltare strategică a oraşului nostru pentru anii 2011-2021, elaborat de către specialiştii asociaţiei în colaborare cu economiştii centrelor specializate de cercetare din Chişinău. Prezentarea planului o puteţi accesa în format .doc pe site-ul http://aneniinoi.org.

Activitatea noastră ar fi de neimaginat fără susţinerea şi sub îndrumarea doamnei Areta Moşu, preşedintă a despărţămîntului ASTRA din Iaşi, căreia îi mulţumim nespus cu acest prilej.

În toţi aceşti ani am beneficiat de sprijinul partenerilor noştri permanenţi – liceul „Andrei Straistă” din oraş, Secţia Cultură Anenii Noi, Ministerul Tineretului şi Sportului, de ajutor din partea sponsorilor – compania ORANGE, domnii Nicolae Usatîi, Sergiu Rapcea.

Ziua Internaţională a Studenţilor şi Tineretului în Anenii Noi şi în capitală


O. Zelinski

Miercuri, 16 noiembrie, în incinta casei raionale de cultură din Anenii Noi a avut loc un concert de zile mari dedicat acestei sărbători a tinereţii, eveniment organizat de secţia raională cultură şi liceul "Andrei Straistă şi avînd drept partener sponsori ziarul „Adevărul de Anenii Noi”, precum şi secţia raională tineret şi sport. Desfăşurat cu genericul „Tinereţe-Floare”, evenimentul artistic a dat prilejul tinerelor talente să se afirme, iar celor prezenţi în sală  - să se delecteze cu muzică de calitate.
Artiştii care au evoluat în scenă (Iuliana şi Ana-Maria Butenco, Sergiu Coadă, Silvia Pîslaru, Valeriu Neguţă, Daniela Raru, Doina Ceban, Aurel Malai, formaţia de dans „Orient”, etc.)au creat o atmosferă de sărbătoare, savurată pe deplin de public.

* * *

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului
Nici Chişinăul nu a rămas mai prejos. Cu această ocazie, la 17 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, a fost organizat un concert cu participarea vedetelor naţionale, dar şi cu invitaţi speciali.
DJ Death Beat a dat start competiţiei celor mai rafinate secvenţe muzicale, interpretate de GUZ (Tatiana Heghea), Smolly, Dana Marchitan, Catalina Rusu, Diana Grigor şi Eugen Doibani. 

*  *  *

Premii pentru tinerii activi

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

În acceaşi zi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu prilejul concertului sus-menţionat, au fost înmînate Premiile Naţionale în domeniul Tineretului 2011, după cum urmează:

Domeniul literatură şi artă – 3 premii a cîte 12 000 lei.

Domeniul ştiinţă şi tehnică – 1 premiu în mărime de 12 000 lei.

Domeniul activism civic – 2 premii a cîte 12 000 lei.

Comisia de Examinare a decis să acorde şi premii speciale (a cîte 3000 lei) pentru 4 persoane.

*  *  *

Forumul Naţional al organizaţiilor de tineret

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

În scopul consolidării eforturilor organizaţiilor de tineret şi studenţeşti pentru a reduce incidenţa infecţiei HIV în rândul tinerilor, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA a organizat la 18 noiembrie, în premieră, Forumul Naţional al organizaţiilor de tineret şi studenţeşti. La forum au participat peste 60 de reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret şi studenţeşti, care au formulat recomandări şi propuneri pentru a eficientiza rolul sectorului de tineret în acţiunea comună de a preveni răspândirea infecţiei HIV.

 *  *  *

Copiii pictează: ”Am o țară ce-o iubesc”

Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

Săptămîna trecută Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat o expoziţe cu concurs de desen pentru copii, în cadrul căreia elevii claselor primare şi generale de la liceele din republică au avut posibilitatea să demonstreze măiestria, dar şi originalitatea în a ilustra prin forme şi culori mediul lor de viaţă, sub genericul ”Am o ţară ce-o iubesc”.

La expoziţie au participat circa 70 de desene, iar comisia specială de evaluare a concursului a apreciat munca copiilor nu doar cu diplome de menţiune, dar şi cu premii băneşti, înmânate de Ministrul Tineretului şi Sportului (locul I - 500 de lei, locul II -400 de lei, iar locul III - 300 de lei). Au fost înmînate încă cinci premii speciale, a cîte 100 lei.
Părinţii trebuie iubiţi doar pentru că ne-au adus pe lume?

Istoriile cutremurătoare a doi copii de doar 11 ani

Iana Bugaevschi

Probabil, această întrebare şi-o vor pune de nenumărate ori doi copilaşi de 11 ani – Ion şi Maria (din motive etice, numele le-au fost schimbate), care au fost renegaţi în mod tragic de familiile lor. În urmă cu două luni aceşti copii au ajuns în centrul atenţiei colaboratorilor secţiei raionale asistenţă socială şi protecţie a familiei. Situaţia dată a fost condiţionată de necesitatea protecţiei acestor adolescenţi, deoarece, avînd doar 11 ani, ei nu puteau să-şi influenţeze nicidecum părinţii. Astfel, băieţelul din satul Albiniţa şi fetiţa din Bulboaca au fost instituţionalizaţi în şcoala-internat din Bender.

Ion e cel mai mic în familie şi locuia, pînă nu demult, împreună cu mama şi tatăl în satul Ochiul Roş. Sora sa mai mare, care are un alt tată, locuieşte împreună cu el în Transnistria, iar fratele major împreună cu concubina sa, locuiesc la bunica în Albiniţa.

În urma unui conflict cu tatăl, Ion şi mama s-au mutat şi ei vara curentă la bunica. În scurt timp mama a plecat cu noul său concubin în Bulboaca, lăsînd băiatul în grija bunicii. În clasa a III-a Ion aşa şi nu a mai mers (copilul pînă în prezent nu are acte de stare civilă, nici măcar un certificat de naştere), însă a devenit un ajutor pe lîngă casă: făcea mai tot lucrul, aduna lemne de foc pentru iarnă. Odată, cînd băiatul a refuzat să mai muncească, a fost bătut cu bestialitate de concubina fratelui său, s-a ajuns chiar pînă la chemarea poliţiei. În urma bătăii Ion a plecat de acasă la un prieten, rugînd-o pe mama acestuia să-i dea voie să locuiască în camionul ZIL care e parcat lîngă portiţa casei lor. Femeia nu i-a permis să devină un vagabond şi i-a propus să locuiască la ei.

Conform spuselor dlui Andrei Perdivară, specialist în protecţia drepturilor copilului al secţiei asistenţă socială, pe toată durata perfectării actelor de stare civilă ale lui Ion (necesare instituţionalizării în internat) dînsul a încercat de nenumărate ori să discute cu bunica copilului pentru a-l reîntoarce în familie. Bunica părea de acord, însă, după bătaia de care am pomenit mai sus băieţelul nu a mai vrut să revină printre rude. Între timp a apărut şi mama băiatului, care a venit doar pentru a-şi lua lucrurile personale. De copil nici nu şi-a amintit...

Atîta timp cît Ion se află în internat, secţia asistenţă socială şi protecţie a familiei va depune toate eforturile pentru a-i perfecta actele de identitate, specialiştii instituţiei vor avea grijă de soarta lui de mai departe. După spusele lui Ion, el s-a ataşat într-atît de tare de familia în care a trăit cîteva luni, încît vrea să revină acolo iar şi iar...

Maria visa demult la o viaţă normală, la o mîncare normală, visa să ajungă să meargă şi ea la şcoală. La 11 ani nu a mers niciodată la şcoală, fetiţa neavînd nici măcar certificatul de naştere. În Bulboaca s-a mutat recent, împreună cu mama naturală, care-şi începe ziua cu paharul în mînă şi a schimbat deja amanţi nenumăraţi.

În timpul perfectării actelor Mariei pentru internat, vecina a avut grijă ca fetiţa să urmeze un control medical. În ajunul plecării i-a făcut o baie, a hrănit-o, i-a dat ceva hăinuţe, iar mama, uşa casei căreia era mereu închisă pentru copil, nici nu a binevoit să-şi petreacă copilul. Şi deoarece Maria poate citi şi scrie un pic, a fost aranjată direct în clasa a II-a. Acum are o viaţă nouă. Plină de descoperiri şi noi începuturi.

Stimaţi adulţi! Nu fiţi indiferenţi faţă de propriii copii, faţă de problemele lor. Ei nu pot supravieţui fără grija şi atenţia noastră. Dacă vedeţi că vecinii sau rudele degradează ca oameni, iar copiii lor au de suferit, întindeţi-le o mînă de ajutor, aruncaţi-le un colac de salvare, informaţi secţia raională asistenţă socială şi protecţie a familiei la telefonul: 2-42-03.
Declaraţiile mincinoase nu duc la bine

Un locuitor al raionului Anenii Noi riscă să fie condamnat penal pentru declaraţii mincinoase în favoarea unui amic al său, învinuit de a fi condus automobilul în stare de ebrietate. Informează procuratura raionului Anenii Noi:

Recean Roman, procuror în procuratura raionului Anenii Noi
 
În cadrul  urmăririi penale exercitate de procuratura raionului Anenii Noi în privinţa cetăţeanului B.S., dînsul a fost învinuit de comiterea infracţiunii art. 312 alin. (1) Cod penal (declaraţii mincinoase). Cauza penală a fost expediată spre examinare în Judecătoria Anenii Noi.

Lui B.S. i-a fost incriminat faptul, că fiind audiat în calitate de martor în cadrul dosarului penal sus-menţionat, a depus declaraţii vădit false, precum că la 08.03.2011, se afla în calitate de pasager pe bancheta din spate într-un automobilul condus, chipurile, de C.E., fapt care nu corespunde realităţii, deoarece la volanul autoturismului, de fapt, se afla amicul său - P.S., care conducea automobilul în stare de ebrietate.


Declaraţiile false au fost depuse la rugămintea şoferului P.S., care a încercat să evite răspunderea penală pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Şoferul vinovat - cetăţeanul P.S. - a fost deja condamnat pentru fapta comisă.
 

La rîndul său B.S. riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de pînă la 300 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 2 ani.

Американский журнал "Esquire" признал Наталью Барбу самой сексуальной молдаванкой

Михаела Морошан на основании онлайн изданий

Идею составить "сексуальный атлас Земли" пришла создателям американского мужского журнала "Esquire". В итоге был составлен список женщин, которых редакция считает самыми сексуальными в странах, где они родились, выросли или проживают. Молдову в этом списке представила певица Наталья Барбу, сообщает Kp.md.

На сайте "Esquire" Наталью Барбу представили как выдающуюся певицу и скрипачку, выступившую на финале конкурса "Евровидение — 2007". Авторов "сексуального атласа" привели в восторг ее "сюрреалистические" костюмы и восхитительное шоу. 

На том же атласе Румыню представляет модель Мария Динулеску, Россию — супермодель Наталья Водянова, а Украину — политик Юлия Тимошенко.

Самой сексуальной женщиной планеты при этом была названа американская актриса Минка Келли. Кстати, как сообщает newsru.co.il, выбор не был сделан только в двух государствах – на островах Доминика и в Ватикане, который был "дисквалифицирован" за нежелание Папы Римского Бенедикта XVI извиняться и признавать ответственность католической церкви за сексуальные преступления своих священников.
Титулы присваивались – за глаза, за великолепие фигуры, за особый шарм и обворожительность, за спортивные достижения, за близость к трону и даже за активную жизненную позицию. Задачей составителей "атласа" было: не упустить из виду ни одну страну на карте мира, и с этой задачей они справились.

Увидеть полный список самых сексуальных женщин планеты Земля, можно на сайте www.esquire.com

Фото: http://www.nataliabarbu.eu

Consemnarea Zilei Internaţionale a Tineretului prin concurs de artă plastică


 
Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

Chişinău, 10 noiembrie 2011 – „Aşa cum celebrul poet Grigore Vieru a ştiut că nu există bariere de comunicare cu copii şi a avut curajul să abordeze, în poezia sa pentru copii, şi teme care par a se preta mai degrabă poeziei pentru maturi, aşa şi organizatorii concursului de artă plastică „Ni-i vârsta zbor de pasăre măiastră” au reuşit să apropie tinerii de valorile culturale, naţionale şi, dacă doriţi – europene”, - a declarat Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, în cadrul unui dialog cu tinerii artişti plastici din republică.

La concursul de artă plastică „Ni-i vârsta zbor de pasăre măiastră”, organizat de Compania publică „Teleradio-Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Biblioteca publică „Ovidius”, au fost prezentate 70 de lucrări ale 35 de autori, elevi şi studenţi la Colegiul de artă „Alexandru Plămădeală”, Colegiul de construcţie, Colegiul tehnologic, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Liceul republican de arte plastice „Igor Vieru”, iar învingătorii au luat premii de la 500 la 900 de lei.

„Sunt mândru de aceşti tineri care au darul de la Dumnezeu de a crea ceva frumos şi mă bucur că vocaţiile lor au fost făcute publicului exact astăzi, de Ziua Internaţională a Tineretului. Cu aceeaşi ocazie le doresc tuturor tinerilor să fie mai insistenţi şi să-şi promoveze talentele, care neapărat vor fi apreciate de societate. În acest sens, Ministerul Tineretului şi Sportului vă va fi mereu un partener de nădejde”, - a mai declarat Ion Cebanu.

De notat că scopul concursului a fost susţinerea şi încurajarea tinerilor, care îşi consacră timpul liber unor pasiuni şi activităţi frumoase, precum ar fi arta plastică. Ministerul Tineretului şi Sportului a decis susţinerea proiectului şi a desemnat 3000 de lei pentru premierea tinerelor talente.

Jocuri de noroc fără autorizații în centrul oraşului Anenii Noi

Octavian Zelinski în baza serviciului de presă al MAI


Poliţia a depistat nereguli în activitatea unei întreprinderi specializate în prestarea serviciilor de jocuri de noroc în centrul oraşului Anenii Noi, informează serviciul de presă al MAI.

Potrivit sursei, s-a stabilit că aceasta activează în lipsa autorizaţiei de amplasare a unităţii comerciale. De asemenea, forţele de ordine au depistat nereguli în contabilitatea firmei, documentând neajuns de bani în casă şi lipsa maşinii de casă şi control.
În acest caz au fost întocmite 4 procese-verbale contravenţionale - „Desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător” şi „Încălcarea regulilor de exploatare a maşinilor de casă şi control”.

Foto: MAI

A urcat beat la volan şi a omorît un pieton!

Octavian Zelinski în baza serviciului de presă al Poliţiei Rutiere

Un bărbat în vîrstă de 48 de ani a decedat după ce a fost lovit de o maşină. Potrivit poliţiei şoferul automobilului model Opel Astra, în vîrstă de 30 de ani, conducea în stare de ebrietate. Accidentul s-a produs vineri, 11 noiembrie, în jurul orei opt seara în satul Puhăceni.

Cînd şi-a dat seama ce a făcut, şoferul a luat bărbatul şi l-a transportat la spital cu o altă maşină. Însă din cauza  leziunilor grave acesta a murit în scurt timp.
Şoferul a fost reţinut şi este cercetat de Serviciul urmăriri Penale a comisariatului de poliţie Anenii Noi.

Foto: protv.md

Price-list oficial. Vedete din MD

http://voxreport.unimedia.md/2011/11/09/price-list-oficial-vedete-din-md/

Dan Balan – 35.000 euro de concert
Natalia Barbu -1200 euro de concert
Alexandru Epureanu – 1 mln euro /an
Nata Albot- umblă cu ecuaţiile, salariul de acum 15 ani înmulţit la 20
Sasha Lopez – 2000-7000 concert
Ion Suruceanu – 350-500 euro de apariţie
Nelly Ciobanu – nu spune
Adrian Ursu – 500 euro de apariţie
Natalia Gordienco – 350-450 euro de apariţie
Lorena Bogza nu spune că nu are voie
Angela Gonţa nu spune că nu are voie
Andrei Porubin – 300 şi 600 euro de eveniment
Akord – 500-1000 euro de evniment
Geta Burlacu – salariu de 2000 de lei la Sala cu Orgă
Natalia Morari – pur şi simplu jurnalista care face audienţă
Furiosanails – 1000 euro concertul
Gândul Mâţei – 1500 – 2000 euro concertul
Alex Calancea Band – între 800 şi 3500 euro concertul
Diana Rotaru – 400 – 600 euro concertul
Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 2314 | Downloads: 0 | Comentarii: 1 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011