de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 1:32 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.20, 2011, 17.10-30.10
2011-10-31, 10:54 AM

Componenţa comisiilor consultative ale Consiliului raional Anenii Noi

În conformitate cu DECIZIA nr. 04-04 din   04 octombrie 2011 Consiliului raional Anenii Noi prezentăm mai jos componenţa nominală a comisiilor consultative de specialitate a Consiliului raional, după cum urmează:

Comisia de planificare, finanţe şi buget
1.      Barbaroşie Anatolie  - PLDM, preşedinte
2.      Barbaroşie Alexandru - PLDM
3.      Calmîc Serghei - PCRM
4.      Cuşnir Sergiu - PL, secretar
5.      Lungu Petru - PNL
6.      Meleca Nicolae   - PCRM
7.      Plămădeala Serghei - candidat independent
8.      Rotaru Gheorghe - PDM
9.     Snegur Alexandru - PCRM

Comisia de agricultură, industrie prelucrătoare, comerţ şi mediu
1.      Cotorobai Alexandru -PCRM
2.      Corduneanu Gheorghe - PCRM
3.      Jereghi   Victor - PLDM
4.      Demian Vladislav - PL, secretar                       
5.      Rotaru Gheorghe - PDM, preşedinte

Comisia de construcţie, gospodărie comunală, drumuri, transport

1.      Baciu Oleg - PDM
2.      Barbaroşie Alexandru - PLDM
3.      Leca Ivan - PL, secretar
4.      Filipovici Lidia - PCRM
5.      Rapcea Serghei - PLDM, preşedinte
6.      Snegur Alexandru - PCRM
7.      Serjant Serghei - PCRM

Comisia de învăţămînt, cultură, turism
1.      Bogovic Olga - PDM, secretar
2.      Bostan Tatiana - PCRM
3.      Cuşnir Sergiu - PL
4.      Margine Eugen - PLDM, preşedinte
5.      Simonov Vera - PCRM

Comisia de medicină, asistenţă socială
1.      Anton Mircea -PCRM
2.      Bostan Daria - PCRM
3.      Demian Vladislav - PL
4.      Dumitraşcu Vasile - PDM, preşedinte
5.      Motilica Liuba - PLDM, secretar

Comisia de tineret şi sport
1.      Baciu Oleg - PDM
2.      Bahov Ivan - PCRM
3.      Cotorobai Alexandru -PCRM
4.      Garciu Victor – PL, preşedinte
5.      Gnilenco Ion – PLDM, secretar
 
Comisia juridică, ordine publică, accesul la informaţie
1.      Bichir Alexandru - PCRM
2.      Bogovic Olga - PDM
3.      Cuflic Alexandru - PLDM, secretar
4.      Muntean Iacov - PCRM
5.      Talmazan Igor - PL, preşedinte

Telenovelele ne influenţează viziunea asupra lumii

Sursa: descopera.ro

Părerile noastre despre lume sunt subiective şi pot fi influenţate de mai mulţi factori precum educaţia primită în familie sau informaţia acumulată în anii de şcoală. Însă, în secolul XXI, apare o nouă influenţă: serialele televizate.

 Un nou studiu a relevat faptul că informaţiile eronate pe care le primim prin intermediul acestor programe se pot instala în creierul nostru şi ne pot face să le interpretăm ca reale. Şi mai grav este faptul că şi atunci când suntem sceptici în privinţa scenelor şi poveştilor din telenovele, acestea reuşesc, până la urmă, să ne facă să le interpretăm ca adevărate.

 S-a dovedit în acest studiu că, atunci când primim o serie de informaţii de care ne îndoim că sunt adevărate, le asimilăm cu o anumită doză de scepticism dar, odată cu trecerea timpului, acest scepticism se atenuează, iar memoria noastră nu va mai fi capabilă să îşi reamintească în ce circumstanţe a primit acele informaţii.

 Un grup de cercetători din cadrul Universităţii din Utah, conduşi de Jakob Jensen, a realizat un studiu pe 147 de studenţi. Aceştia au urmărit un episod din serialul Boston Legal. Imediat după terminarea acestuia, participanţii au fost puşi să completeze un chestionar despre cât de mult se identifică cu caracterele prezentate sau cât de bine reflectă filmul realitatea.

 De asemenea, jumătate din subiecţi au completat un set separat de întrebări, în care erau rugaţi să îşi spună părerea despre eficacitatea dozelor de epinefrină în cazul unor reacţii alergice severe. În episodul din Boston Legal, există o secvenţă în care s-a folosit o astfel de substanţă, însă fără efect, rezultatul fiind moartea imediată a unui copil.

 După două săptămâni studenţii au fost contactaţi şi rugaţi să completeze un nou chestionar. Cei care nu au răspuns în prima etapă la întrebarea despre epinefrină au fost rugaţi să o facă în acest stadiu al studiului.

 "Indivizii care au răspuns la testul despre epinefrină în cea de-a doua etapă a studiului au prezentat o tendinţă mai puternică de a susţine informaţia falsă prezentată în serial", a declarat coordonatorul proiectului.

 Aceste rezultate vin în completarea unui studiu de acelaşi tip, realizat în 2007, în care informaţia falsă provenea dintr-o povestire scrisă.

 "Două studii ne-au arătat că ficţiunea, atât scrisă, cât şi televizată, poate produce efecte întârziate", a completat Jensen.

 

Tamponare de pieton


Preluat de la poliţia rutieră

În dimineaţa zilei de 18 octombrie curent,  în regiunea satului Todireşti raionul Anenii Noi,  a avut loc tamponare de pieton. 

Şoferul, în vîrstă de 55 de ani, conducînd automobilul de model Opel Frontera, din neatenţie a comis tamponarea pietonului, un bărbat în vîrstă de 55 de ani, ce traversa partea carosabilă în afara trecerii pietonale. 

În urma impactului pietonul s-a ales cu multiple leziuni corporale fiind transportat la spital în stare  gravă.  

Două maşini făcute zob după ce s-au ciocnit frontal pe traseul Chişinău - Anenii Noi

Preluat de la protv.md

Două maşini s-au făcut zob în urma unui accident produs în dimineaţa zilei de 22 octombrie. Un tînăr de 20 ani, originar din Anenii Noi, ce se deplasa cu un automobil Volvo spre Chişinău, în apropiere de Sîngera, a pierdut controlul volanului şi a ieşit pe contrasens, unde s-a lovit frontal cu un Ford.

 Potrivit poliţiei rutiere, în rezultatul impactului au fost răniţi ambii şoferi şi o tînără de 20 ani, ce se afla în Ford.  

Şoferul Fordului, în vîrstă de 25 de ani şi pasagera acestuia au fost internaţi în stare gravă în secţia reanimare a spitalului de urgenţă. 

Cazul este cercetat de ofiţerii de urmărire penală din Chişinău.

 

ACCIDENT DE GROAZĂ LA ŞERPENI. 

BMW FĂCUT FERFENIȚĂ DE UN COPAC

 

Preluat de la stirilocale.md

Un tânăr în vârstă de 19 ani a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital cu răni grave, după ce autoturismul în care se aflau a derapat şi s-a răsturnat în apropierea satului Șerpeni, raionul Anenii Noi.

Potrivit Poliției Rutiere, nenorocirea s-a produs în noaptea de 16 octombrie, aproximativ la ora 01:30. Accidentul a avut loc după ce şoferul de 24 de ani nu a adaptat viteza la condiţiile de drum.

Acesta se deplasa cu viteză excesivă când a pierdut controlul BMW-ului şi a derapat de pe partea carosabilă.

În consecinţă automobilul s-a inversat şi s-a tamponat într-un copac. Impactul violent a deteriorat grav automobilul şi a provocat multiple fracturi şi leziuni corporale altor trei persoane ce se aflau în automobil, dintre care un tânăr a decedat la faţa locului.

Bombă ecologică la Calfa

Octavian Zelinski

Mai bine de 5 tone de pesticide – substanţă chimică toxică şi extrem de periculoasă – sunt îngropate în apropierea unei fîntîni arteziene din comuna Calfa.

Conform spuselor primarului localităţii, doamnei Ludmila Ciaglic, despre existenţa acestor substanţe s-a aflat foarte recent, or anterior agentul economic care le-a îngropat a tăinuit informaţia respectivă.

Ce-i de făcut?

Doamna primar susţine că în cazul în care agentul economic respectiv ar fi furnizat la timp informaţia, pesticidele ar fi fost evacuate în cadrul unui proiect similar implementat în cîteva sate din raion acum cîţiva ani. Acum, administraţia publică locală nu are, practic, ieşire din situaţie. Unu – pentru că evacuarea acestor substanţe e foarte costisitoare şi doi - pentru că nici o localitate din ţară nu este, logic, de acord să stocheze pe teritoriul ei astfel de substanţe.

Doamna Ciaglic susţine că, deşi autorităţile centrale pasează responsabilitatea din minister în minister, ar fi, teoretic, posibil, ca satul Calfa să fie inclus într-un proiect de evacuare a pesticidelor, proiect finanţat de Cehia.

Riscuri

Pe termen scurt, locuitorii comunei riscă să rămînă fără apă, care, evident, nu corespunde normelor sanitare. Riscul cel mare rezidă, însă, în efectele pe termen lung, care sunt de-a dreptul catastrofale pentru sănătatea şi chiar vieţile locuitorilor Calfei care consumă apa poluată, în cazul în care nu se vor întreprinde acţiuni coordonate şi operative.

Ce spun sătenii?

Locuitorii Calfei, se pare, nu conştientizează riscul pe care-l prezintă pesticidele. Conform doamnei primar, în cursul unei întîlniri cu sătenii, care a avut loc chiar zilele astea, unul dintre ei a propus ca sătenii să se strîngă într-o zi, să le dezgroape şi să le arunce în Bîc. „Aşa scăpăm de pesticide”, - a adăugat respectivul sătean.

De dragul copiilor putem jertfi unele lucruri

(версия на русском языке)

De această părere e domnul Victor Gori, tînărul primar de Botnăreşti (în imagine). A candidat ca independent pentru această funcţie, iar alegătorii au avut încredere în consăteanul lor, care, conform spuselor proprii, a decis să schimbe în bine starea de lucruri în localitatea natală şi să lupte cu nelegiuirile care macină de mai mulţi ani satul: tăierea şi distrugerea nesancţionată a fîşiilor forestiere, pomparea ilegală a apei din iazul local, distrugerea drumurilor, care arată într-un hal fără de hal, din cauza circulaţiei necontrolate a camioanelor de mare tonaj care transportă încărcături mai mari decît norma admisă.

În cele trei luni de activitate în calitate de edil al satului, a reuşit deja multe – în primul rînd a identificat încălcările comise. Din contul bugetului local a construit un veceu adecvat în curtea şcolii, deşi iniţial banii erau prevăzuţi pentru amenajarea satului. În acest context un rol primordial l-a jucat iniţiativa directorului şcolii din localitate.

Mai mult, dînsul a reuşit să repare capital grădiniţa de copii din contul unor alocaţii de la bugetul de stat, în sumă de 100 mii de lei. Primarul consideră că această sumă e foarte mică, reieşind din faptul că pe teritoriul satului se află o carieră de nisip, care varsă în bugetul ţării impozite foarte mari.

Domnia sa consideră că consiliul raional nu consideră de cuviinţă să aloce bani pentru dezvoltarea satului, deşi anume Botnăreştii varsă partea leului în vistieria de la Anenii Noi, graţie societăţii pe acţiuni „Cariera Cobusca”. Iar nivelul de viaţă în Botnăreşti a fost şi rămîne... (fără comentarii)

Domnul primar afirmă că ştie care sunt priorităţile satului natal şi e gata să rezolve problemele locuitorilor. Dînsul e sigur de faptul că va trebui să deschidă multe uşi ale funcţionarilor, însă e gata să lupte pînă la capăt. Iar acesta e cel mai important lucru.

Iana Bugaevschi

«Помогите разобраться кто прав»

Споры соседей – весьма нередкое явление в наше время. Нередки  случаи, когда из-за какого-то пустяка, клочка земли или собственного удовольствия люди забывают о вечных ценностях - уважении друг к другу, добрососедских отношениях, взаимовыручке и понимании, зато легко наносят друг другу обиды и оскорбления. 


В редакцию газеты обратилась жительница города Анений Ной Бандурко З., проживающая по улице Тигина вмногоквартирном доме с просьбой помочь ей разобраться кто прав. В ее письменном объяснении она утверждает, что ее соседка с первого этажа построила пристройку сразу с двух сторон дома, не согласовав с соседями и нарушив строительные нормы. С одной стороны были забетонированы ее полбалкона, а с другой – крыша пристройки поднята выше уровня пола второго этажа, да еще и без соответствующего уклона для стека воды и с неким зазором между стеной дома и самой крышей. Обидчица  утверждает, что на ее замечания соседская сторона прореагировала отрицательно, она вынуждены была обратиться к госинспектору в строительстве Станилэ Д. с жалобой,в результате чего  был составлен протокол и дело передано в суд. Суд обязал соседку в течение 15 дней переделать крышу с одной стороны пристройки в соответствии со строительными нормами. Как утверждает Бандурко З., решение суда было исполнено, хотя, в результате переделочных работ пострадал ее балкон, и образовались трещины внутри комнат.

На сегодняшний день проблема с другой пристройкой. По этому поводу пришлось обращаться и в прокуратуру, и в примарию, даже сам примар осмотрел место спора, но дальше разговоров дело не дошло.   

Из письменного ответа примара: «В ответ на ваше заявление от 22.08.2011 года сообщаю, что оно было рассмотрено мною лично, с выходом на место, в присутствии заявителя. Действительно, пристройка к жилой квартире выполнена с отклонениями по высоте и непосредственным примыканием к балкону 2-го этажа, в отсутствии согласия соседей. Материалы переданы в районную прокуратуру для рассмотрения законности разрешения на строительство. В случае обнаружения их, городской совет примет решение по удовлетворению просьбы в соответствии с действующим законодательством».

За объяснением - Кто прав и кто виноват? - мы обратились к главному архитектору райна Горе К.:

- Согласно закону «О разрешении выполнения строительных работ»  №163 от 9 июля 2010 года, вступившего в силу 3 сентября 2010 года, согласие соседей необходимо в том случае, если, непосредственно, затронуты интересы обеих сторон. Что касается данного случая, то первоначально примария должна была потребовать разрешения согласия совладельца при выдаче разрешения на строительство пристроек. И, так как хозяйка первого этажа строила два объекта, следовательно, должно быть и два согласия. К сожалению, в житейской практике бывает и по-другому: если в проекте нет никаких нарушений, то примария могла и не затребовать согласия совладельца. Тогда  вся вина о нарушениях лежит на застройщике, как, возможно, и было в данном случае. Разрешить данную проблему и дать ответ на волнующий вопрос сможет только суд.

 Яна Бугаевская (Знамя труда)

  Săptămîna europeană a democraţiei locale în Calfa

(версия на русском языке)

Octavian Zelinski

Luni, 17 octombrie, în incinta cochetului gimnaziu din Calfa a avut loc masa rotundă de totalizare a Săptămînii europene a democraţiei locale (10-16 octombrie), proiect desfăşurat sub patronajul şi cu susţinerea Guvernului ţării, a Ambasadei Suediei în Moldova, precum şi a Naţiunilor Unite (PNUD şi UN Women).

Vom menţiona faptul că în cadrul proiectului au fost selectate 10 localităţi-pilot din republică, 5 – care vor servi drept model de democraţie locală şi alte 5 care mai au probleme la acest capitol. Ne bucură faptul că pămîntenii noştri din Calfa au intrat în prima categorie. Asta, conform spuselor participanţilor, constituie rezultatul activităţii fructuoase a administraţiei locale, în frunte cu primarul localităţii.

În cadrul evenimentului, transformat graţie doamnei primar Ludmila Ceaglic într-o discuţie deschisă, au fost discutate rezultatele activităţilor derulate în săptămîna respectivă, care nu au fost puţine.

Au fost premiate elevele participante ale concursului de eseuri „Dacă aş fi primar” (în imagine), şi anume: Iana Matei, Mariana Manoli şi Diana Netidu. Fetele au dat dovadă de o reală cunoaştere a problemelor comunei, dar şi de dorinţa şi abilităţile necesare soluţionării lor.

Spre final a fost deschisă urna cu opinii şi sugestii ale cetăţenilor, exprimate de aceştia pe parcursul săptămînii europene a democraţiei locale, opinii care vor fi luate în calcul de primărie.

Participanţii la masa rotundă şi-au exprimat regretul privind lipsa interesului concetăţenilor noştri în ceea ce priveşte procesul decizional, la nivel local şi central, dar s-au arătat convinşi de faptul că astfel de acţiuni vor consolida participarea locuitorilor ţării la luarea de decizii în problemele de interes major.

NOTĂ: Săptămîna europeană a democraţiei locale este un eveniment european anual, în cadrul căruia autorităţile locale din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei organizează activităţi pentru antrenarea cetăţenilor în discuţii de interes comun. Scopul este de a promova şi cataliza participarea democratică la nivel local.
Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 2506 | Downloads: 0 | Comentarii: 1 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 1
1  
de ce nu sa luat nici o htarire pina acum

Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011