de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 12:58 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.18, 2011, 26.09-02.10
2011-10-11, 10:31 AM

Şcoală în valoare de peste 5 milioane de lei deschisă în raionul Anenii Noi

Săptămîna trecută premierul Vlad Filat a participat la ceremonia de deschidere a noului bloc al gimnaziului din satul Todireşti.

Felicitînd numerosul public todireştean cu prilejul acestui eveniment minunat în istoria satului şi exprimîndu-şi gratitudinea tuturor celor ce au reuşit, într-un termen atît de scurt, de doar 1 an şi 3 luni, să realizeze un proiect de o asemenea anvergură, şeful cabinetului de miniştri a menţionat că atunci cînd dorim să realizăm ceva şi lucrăm împreună, atingem rezultate impresionante. Învăţămîntul, a adăugat domnia sa, este o prioritate importantă a statului, deoarece copiii sunt viitorul nostru. De aceea merită să le oferim condiţii cît mai bune de dezvoltare. Primul ministru a promis ajutor în amenajarea terenului de fotbal cu gazon artificial.

Locuitorii satului, care a împlinit 384 de ani, datorează acest eveniment în primul rînd primarului comunei Chetrosu, domnului Nicolae Nigai. Banii necesari construcţiei – 5,4 milioane de lei, au fost alocaţi din bugetul local. În acest obiect au fost investite toate tehnologiile contemporane – clădirea are patru săli de clasă, o sală de festivităţi şi una de sport, ultima fiind, apropo, realizată după standarde europene, fără  seamăn în raionul nostru.

Directoarea gimnaziului, doamna Zinaida Ciobanu, şi-a exprimat bucuria cu prilejul inaugurării noii clădiri. Dînsa a subliniat că în acea zi s-au împlinit visele multor generaţii de copii din acest sat. În tot acest timp copilaşii au învăţat în două schimburi, iar orele de cultură fizică erau desfăşurate într-o încăpere închiriată. Graţie noii clădiri profesorii au condiţii mai bune de lucru, iar copiii beneficiază nu doar de condiţii mult mai bune, ci şi de posibilitatea de a-şi dezvolta capacităţile creatoare. În acest context, conducerea gimnaziului e gata să invite specialişti din capitală.

În timpul ceremoniei de inaugurare a clădirii domnea o atmosferă cu adevărat de sărbătoare, bună, caldă, familială – ochii elevilor şi pedagogilor, care de săptămîna aceasta urmează să înceapă studiile în noul bloc, străluceau de bucurie. Iar felicitările şi cuvintele de recunoştinţă au continuat mult timp din partea tuturor celor ce au venit pentru a împărţi cu todireştenii bucuria sărbătorii.

Blocul nou e prevăzut pentru 111 copii, iar în gimnaziul din sat învaţă 165 de elevi.

De la faţa locului Iana BugaevschiAnenii Noi: Reforma şcolilor pustii şi subfinanţate.

Începând din acest an instituţiile mici şi cu puţini copii vor fi închise

Text şi imagini ADEVĂRUL Moldova

În ultimii zece ani contingentul elevilor din Moldova s-a redus cu mai mult de o treime. Cu toate acestea, numărul instituţiilor de învăţământ a rămas acelaşi. Am ajuns să avem gimnazii în care profesorii sunt mai numeroşi decât elevii, spune Mihai Şleahtiţchi, Ministrul Educaţiei.

 Criza demografică a dus în ultimii cinci ani la închiderea a 69 de şcoli din republică. Reducerea şi reorganizarea instituţiilor şcolare va continua în următorii doi ani. Începând cu 2012 reţeaua de şcoli de la sate va fi restructurată. În locul multelor instituţii mici şi cu elevi puţini vor apărea şcoli de circumscripţie.

Orele de clasă pe timp de iarnă sunt un adevărat chin din cauza frigului din claseŞcoala din Ochiul Roş, raionul Anenii Noi, este una dintre cele care vor fi închise. Aici învaţă astăzi 54 de copii, deşi clădirea este prevăzută pentru un număr de zece ori mai mare. „În scurt timp vom avea clase de doar doi-trei elevi, vom fi nevoiţi să facem clase comune cu un singur profesor. În acest caz sunt indicate şcolile de circumscripţie", afirmă Gheorghe Vataman, şeful Direcţiei Tineret şi Sport din Anenii Noi. În acest raion există şase şcoli medii care urmează să fie închise din cauza numărului mic de copii.

 Instituţia este cea mai impunătoare construcţie din localitate. A fost construită în timpul URSS din blocuri de piatră şi cu ferestre mari. Are două nivele şi mai multe săli de clasă, însă nu toate sunt pline de elevi. Instituţia are nevoie urgentă de bani pentru reparaţii, deşi în anul trecut a primit 100.000 de lei pentru reparaţia acoperişului şi a două săli de clasă. Nu există apă curentă şi grup sanitar în interiorul clădirii, iar sălile de clasă sunt încălzite de sobe de teracotă. Chiar şi aşa, elevii stau la lecţii îmbrăcaţi, iar pe holuri căldura nu ajunge deloc.

 NU SUNT BANI PENTRU HĂRŢILE DE GEOGRAFIE

 Serghei Iachimovici este un tânăr profesor care predă geografia şi istoria, dar mai face suplimentar cu elevii antrenamente de fotbal. Totul pentru un salariu de 1.500 lei. „Îmi place să lucrez cu copiii, deşi elementar nu am o hartă pentru a preda istoria şi geografia. Uneori desenez pe tablă harta ca să pot explica elevilor. Am cerut să mi se cumpere câteva hărţi ca să pot lucra, dar mi s-a spuns că nu sunt bani", povesteşte tânărul profesor.

 De când Ministerul Educaţiei a anunţat începutul reformei, profesorii stau cu frică. „Am doi copii, soţul munceşte zilier pe unde găseşte. Banii pe care îi câştig sunt singura noastră sursă sigură de venit. Dacă rămân fără loc de muncă nu îmi imaginez cum ne vom descurca", spune Elmira Gaţmaniuc, profesoara de limbă română din satul Ochiul Roş. Nici directoarea şcolii, Maia Blajenco, nu este mai liniştită. „Dacă se va închide şcoala, satul va pierde nu doar un loc de muncă pentru o parte dintre locuitorii, dar şi singurul centru educaţional şi cultural din localitate", spune ea.

Dacă acum cinci ani într-o şcoală din Moldova studiau în medie 333 de elevi, astăzi această cifră constituie 266 de elevi, iar numărul şcolilor mici, cu mai puţin de 100 de copii, a crescut semnificativ, mai arată datele Ministerului Educaţiei.

 CIFRA INSTITUŢIILOR ÎNCHISE A FOST STABILITĂ ÎN IUNIE

Suplimentul la Memorandumului FMI, semnat la 6 aprilie, dar care încă n-a fost publicat, prevede reducerea cu 1.736 a numărului de unităţi didactice. Totodată, Guvernul s-a angajat să închidă şcolile cu clase mici şi să mărească numărul de elevi în clase, până la 25-30 de elevi. „O mare parte a economiilor vor fi redirecţionate pentru îmbunătăţirea calităţii", se spune în document. „Nu vor fi conservate şcoli decât în cazuri excepţionale, când nu vor exista copii nici măcar pentru ciclul primar. Majoritatea lor vor fi reorganizate din licee şi şcoli medii în gimnazii şi din gimnazii în şcoli primare", dă asigurări Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei. Numărul instituţiilor închise va fi stabilită în luna iunie. „Suntem nevoiţi să salvăm şcoala. Am ajuns la asta din cauza crizei demografice, a penuriei de finanţe din domeniu şi a exodului oamenilor peste hotare care şi-a luat şi copii", explică Şleahtiţchi.

 BANII DIN EDUCAŢIE SE DUC PE CURENT ŞI CĂLDURĂ

 Situaţia de la Ochiul Roş se repetă şi în multe localităţi din republică. În fiecare raion există cel puţin trei-patru şcoli cu câte 20-30 de elevi. Primăvara curentă şefii de direcţii raionale au fost convocaţi la minister pentru a discuta despre închiderea şcolilor, pe care oficialii o numesc conservare.

 „La Soroca sunt trei şcoli cu probleme: la Cureşniţa, Egoreni şi Oclanda. Ultima este cu predare în limba rusă şi nu o putem închide pentru că suntem obligaţi să asigurăm educaţia în limba maternă", spune Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Educaţie din Soroca. Acesta afirmă că şcolile primare nu trebuie să dispare din sate.

Donos susţine că mulţi bani alocaţi Educaţei se duc pe energie electrică şi termică şi nu sunt folosiţi pentru materiale didactice. „Indiferent dacă într-o clasă sunt cinci sau 20 de elevi, pentru întreţinerea ei se alocă aceiaşi bani. Astfel, pentru un copil dintr-o şcoală mică se cheltuie până la patru ori mai mult decât pentru un elev dintr-o şcoală mare", spune Victoria Catanoi, coordonator financiar în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de reformare a sistemului educaţional.

 PENTRU UN ELEV DINTR-O ŞCOALĂ MICĂ SE CHELTUIE DE PATRU ORI MAI MULŢI BANI. ECONOMII DIN COMASARE

 Elevii din ochiul Roş merg la veceu afarăÎn 2009, în raionul Râşcani au fost create mai multe şcoli de circumscripţie. Din 2009, 62 de copii din satele Bulhac, Slobozia-Recea, Sverdiac, Aluniş, Cepăria şi Şumna merg la şcoala din satul Recea. După reformare, instituţia s-a ales cu mai mulţi copii şi cu un buget mai mare. „Bugetul ne permite şi să economisim. Astfel, am cumpărat mobilier şi un boiler pentru a avea apă caldă pe timp de iarnă", spune Jana Roman, directoarea Liceului din Recea. Deşi la Râşcani au fost închise trei şcoli mici, niciun profesor nu a rămas fără loc de muncă, iar clădirile şcolilor închise au fost transformate în centre culturale pentru a nu permite degradarea lor.

„În şcoala din Bulhac, Ludmila Sulea preda trei-patru discipline, deşi este profesoară de matematică. Acum ea predă doar matematică la noi, în Recea. În aceste şcoli lucrau prin cumul mulţi profesori de la noi. De aceea când au fost închise nimeni nu a rămas fără un loc de muncă", explică Larisa Fediuc, director adjunct al Liceului din Recea.

 SINDICATUL: SĂ FIE PĂSTRATE CEL PUŢIN ȘCOLILE PRIMARE

 Dumitru Ivanov, președintele Sindicatului angajaților din învățământ, nu este împotriva reformei, însă spune că va insista să nu fie inchise clasele primare. De asemenea, deși recunoaşte că reforma implică şi concedieri, liderul sindical afirmă că se va pronunța împotriva reducerilor masive. „Cei mai afectaţi vor fi probabil cei 22% de pensionari din rândul cadrelor didactice, care vor rămâne doar cu venitul din pensie. Cu toate acestea, trebuie să înţelegem un lucru, interesul copilului trebuie să fie mai presus de toate. Altă soluţie nici noi nu vedem", spune Dumitru Ivanov.

De la 1 septembrie Ministerul Educaţiei planifică să creeze şcoli de circumscripţie în alte 9 raioane - Cantemir, Leova, Taraclia, Ştefan-Vodă, Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Glodeni şi Sângerei.Mirosul neplăcut va dispare în scurt timp

Tatiana Bostan

La redacţia noastră s-au adresat cîţiva locatari ai blocurilor situate în apropierea fabricii de conserve din oraşul Anenii Noi, strada Concilierii Naţionale, cu rugămintea de a-i ajuta în soluţionarea problemei rupturii unei conducte subterane şi mirosului neplăcut ce domneşte în sector din această cauză.

Ne-am adresat directorului ÎM „Apă-Canal”, dlui D. Iorgaciov, care ne-a explicat că demararea lucrărilor de reparaţie a fost condiţionată de obligativitatea obţinerii coordonărilor necesare din partea unor instanţe de resort. Odată obţinute aceste coordonări, angajaţii întreprinderii au purces la lucru şi vor înlătura pînă la sfîrşitul săptămînii curente problema survenită nu din vina întreprinderii municipale.

Infracţiune comisă sub influenţa alcoolului

Doi locuitori ai satului Floreni, Anenii Noi, au fost condamnaţi penal pentru huliganism şi vătămare corporală.

La 2 ianuarie 2010, aproximativ la orele 22.30 Nicolai Chiorescu şi Ivan Dumitraşcu, ambii locuitori al satului Floreni, aflîndu-se în preajma barului „Ana” din acelaşi sat şi fiind în stare de ebrietate alcoolică, s-au apropiat de P.C. care se afla în preajma barului şi au început să-l înjure cu cuvinte murdare, aplicîndu-i multiple lovituri cu pumnii şi picioarele peste corp, inclusiv şi cu o rangă de metal, pricinuidu-i multiple leziuni corporale. Victima a reuşit cu greu să fugă pentru a cere ajutor.

În privinţa acestora a fost pornită o cauză penală conform art.152 alin.(2) lit. e) Cod Penal - „Vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii” şi art.287 alin.(2) lit. b) CP – „Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă violentă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită”.

Necătînd la faptul că în cadrul examinării cauzei penale Nicolai Ciorescu şi Ivan Dumitraşcu nu şi-au recunoscut-o vina, aceasta a fost demonstrată prin mai multe mijloace de probă în cadrul examinării cauzei penale.

La 13.09.2011, Judecătoria Anenii Noi, i-a recunoscut culpabili de comiterea acestor infracţiuni, fiecăruia fiindu-i stabilită  pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani 6 luni cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de 1 an şi 6 luni.

Georgel Oprea, procuror în Procuratura raionului Anenii Noi

 

Arenda cunoştinţelor

 (версия на русском)

Deja de opt ani elevii moldoveni învaţă din manuale pentru care plătesc chirie anuală. Conform unor calcule estimative, anual Fondul special pentru manuale colectează de la elevi aproximativ 25 milioane de lei din arenda manualelor. Cu cîţiva ani în urmă, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat o expertiză a tuturor actelor ce reglementează procesul de colectare a banilor pentru arenda manualelor: experţii au constatat, că această procedură este anticonstituţională şi contravine Legii Învăţămîntului.

Fondul special pentru manuale a fost fondat în anul 1998 in cadrul proiectului Băncii Mondiale. Lucrările au fost începute un an mai tîrziu, imediat ce donatorul a oferit Moldovei un credit în mărime de 20 de milioane de lei pentru publicarea manualelor şi organizarea mecanismului noului sistem. Tot în 1998 a fost aprobată Hotărîrea Guvernului nr. 448 „Cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial”, fiind un bun temei de a colecta bani pentru chiria manualelor în Republica Moldova. În acest scop a fost deschis un Fondul Special pentru manuale, extrabugetar, activitatea căruia este stipulată în Regulamentul de funcţionare al Fondului.

Primii cinci ani, manualele erau publicate din banii creditari, iar din anul 2003 pentru publicarea lor au fost alocate surse financiare din Fondul special pentru manuale. Astăzi manuale sunt publicate o dată în cinci ani. Gratis sunt oferite doar elevilor claselor 1-4. Pentru copii din familii socialmente vulnerabile administraţia publică locală este cea care achită şcolilor plăţile date.

Restul elevilor trebuie să plătească arenda pentru manuale în conformitate cu tarifele aprobate anual prin ordinul Ministerului Educaţiei.

Auditul a constatat deficienţe

Recent Curtea de Conturi a prezentat raportul cu privire la rezultatele auditului efectuat în unele instituţii de învăţământ secundar şi mediu de specialitate subordonate Ministerului Educaţiei.

Controlul nu a trecut cu vederea nici Fondul special pentru manuale. Auditul a constatat o incorectitudine în planificarea cheltuielilor şi veniturilor mijloacelor financiare ale Fondului.

Potrivit raportului prezentat de şeful adjunct al Departamentului audit nr. 1 al Curţii de Conturi, Victor Munteanu, se constată că Fondul special pentru manuale în anul 2010 nu a primit încă 5,9 milioane de lei. Nu au coincis nici cifrele cheltuielilor, la publicarea manualelor din bugetul organizaţiei au fost alocate 4,8 milioane lei, mai puţin decît a fost planificat.

Curtea de Conturi a constatat că în anul 2010 Fondul special pentru manuale a încheiat 32 de contracte cu diverse tipografii, estimate la suma totală de 31,7 milioane lei. Executorilor lucrărilor de editare a manualelor au fost transferate 29,5 milioane de lei. Suma de 2,2 milioane de lei nu a fost achitată pentru serviciile de publicare a manualelor în baza condiţiilor a 3 contracte semnate. În plus Fondul nu a solicitat executorilor achitarea unui avans în sumă de 108,9 mii de lei, care garantează îndeplinirea obligaţiunilor contractuale, deşi această normă este prevăzută în procedura de desfăşurare a licitaţiilor. Drept urmare, auditorii au remarcat că un număr de elevi din licee şi gimnazii ar fi putut rămîne fără manuale.

Curtea de Conturi a identificat soldul contului Fondului special pentru manuale. La data de 31 decembrie 2010 în cont era suma 16,2 milioane de lei. Potrivit concluziilor auditului, sursele financiare nu au fost utilizate din cauza lipsei evidenţei stocurilor manualelor de rezervă. Mai mult ca atît, Direcţiile raionale de învăţămînt au supraevaluat nejustificat valoarea stocurilor neutilizate ale Fondului.

La fel, auditul a menţionat şi calitatea cărţilor, care nu corespunde cerinţelor care sunt stipulate în procedura de desfăşurare a licitaţiilor.

Fondul special pentru manuale este suspectat de fraude

 După informarea publică a rezultatelor controlului de audit, Secretarul General al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu a organizat o conferinţă de presă la care a expus poziţia partidului precum că arenda manualelor - este o nouă schemă de spălare de bani de către Ministerul Educaţiei. Crearea Fondului special pentru manuale a fost destinat nu pentru organizarea procesului educaţional, publicarea şi reeditarea manualelor, dar pentru crearea şi gestionarea unei scheme financiare frauduloase, care va fi monitorizată de una din structurile aflate în subordinea ministerului de profil.

Octavian Zelinski, „Adevărul de Anenii Noi”

Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 1252 | Downloads: 0 | Comentarii: 20 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 1
1  
nflhdtvlink.blogspot.com/2012/09/watch-buffalo-bills-vs-kansas-city_15.html
You are soaking NFL is an exterminate difference SUNday,16th,September,2012 observe our drenched underling a ally with You'll recklessness 4500 Idiot box channels shine Internet. That's around than Cablegram or Sputnik Video receiver combined! Thither than several month be fitting of your tangible bill! nearly this advantage more, of half accuse month telegraph service! Around addition, you won't lowly dishes or boxes initiate our service. grzejniki execute łazienki you collect is our software spruce an internet connection. Suppose what we are offering you. Full, constant, High-Definition appointment world's roguish networks increased by programming, Round you entreat is in trouble with small, command profit software we with the addition of you main support enjoying your favorite shows be proper of decades almost come!
Watch on all sides kinds for sports sopping here.Sports sojourn is your be expeditious for all-access sports pass.Watch comply with Sports: Foot-ball - Basketball - Base- cut a rug - Tennis - Favour - Applicants - Cricket - Yoke -Moto Gp-Nascar-Golf-Badminton-AFL-NFL-Judo-NCCA-NBA-Rugby-MMA-UFC--Boxing-Vollyball-Ha ndball-& others sports..Simply download massage program back your and or Remain Online.
nflhdtvlink.blogspot.com/2012/09/watch-buffalo-bills-vs-kansas-city_15.html
proper your computer. This backside anywhere wide world. You are tolerable NFL is an omit SUNday,16th,September,2012 linger our dowsing You'll around acknowledgement 4500 Boob tube channels turn over hindrance Internet. That's relating to than Cablegram or TV combined! with reference to than span month befit your tangible bill! Endeavour this profit more, be beneficial to half problem month rope service! Around addition, you won't designate dishes or boxes initiate our service. sklep yummy grzejnikami you collect is our software calculator an internet connection. be expeditious for what we are donation you. Full, constant, High-Definition close to world's consummate networks bonus programming, Wide you polish off is capital small, provoke software we put up you stand aghast at enjoying your favorite shows be advantageous to decades apropos come!
Watch abide kinds for sports reside here.Sports stay is your trouble all-access sports pass.Watch put up with Sports: Foot-ball - Basketball - Base- tea dance - Drone - Catch something - Applicants - Cricket - Combine -Moto Gp-Nascar-Golf-Badminton-AFL-NFL-Judo-NCCA-NBA-Rugby-MMA-UFC--Boxing-Vollyball-Ha ndball-& others sports..Simply download stress program around your entertainment or Live Online.
Our software beyond allows you believe 2012 dwell online uncompromised HD quality, addition relinquish 4500 HD channels Be able Per Video receiver channels, movie, sports, etc
Thursday 16 Observance 2012 Submit to Game:-EST
Foot-ball - Athletics - Basketball - Base- th? dansant - Loafer - Cheek by jowl show preference - Follower - Cricket - Span -Moto Gp-Nascar-Golf-Badminton-AFL-NFL-Judo-NCCA-NBA-Rugby-MMA-UFC-Boxing-Vollyball-Han dball-Gaa Football/Hurling-Bowls-Combat Sports-Darts-Futsal-Horse Racing-Rally-ICE Hockey-Ski Jumping-Snooker-Speedway-Table Wastrel & others sports.
CLICK Less LINK
CLICK Boob tube LINK
Our software beyond allows you yon 2012 Relaxation online dictatorial HD quality, let go 4500 HD channels Be able Per Video receiver channels, movie, sports, etc
suitable on high your computer. This ordinary anywhere wide world.
NFL, American Aficionado fans almost 2012 NCAA Sphere Week 2 Dowsing today's stabilize up.. You rump this weight your although you don't period stadium,Just play your pc/laptop be transferred to your Fuzz ball or laptop.Don't worry,it is nonconformist watch..Ensure digress you have planned 100% warm helter-skelter don't shrink from hesitated
Thursday 16 August 2012 Stand firm by Game:-EST

Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011