de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 1:35 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.17, 2011, 19.09-25.09
2011-09-28, 11:41 AM
PROBLEME PE TRASEUL ANENII NOI - CĂUŞENI - ŞTEFAN VODĂ. ŞOFERII SUNT CU NERVII LA PĂMÂNT

Preluat de la stirilocale.md

Roţi sparte, parbrize stricate, maşini distruse şi nervii întinși la limită. De asta au parte şoferii care de două zile traversează raionul Căuşeni.

Pietrișul folosit la lucrările de reparație a traseului republican R30 Anenii Noi - Căuşeni - Ştefan Vodă pune la încercare răbdarea conducătorilor auto.

Revoltaţi şi enervaţi, aceştia spun că drumarii parcă ar avea o înţelegere cu cei de la service-urile auto, pentru că majoritatea şoferilor ajung la reparaţie după ce pietrişul sare de sub roţi, direct pe capotă de multe ori distrugând parbrizurile. În afară de parbrize sparte, din cauza pietrişului, uneori au loc şi accidente, transmite studio-l.md.

Nu ar exista nici o problemă dacă șoferii ar respecta limita de viteză, spun autoritățile. Responsabilii spun că, de fapt, nu se fac lucrări de reparaţie, dar de întreţinere. Tehnologia a fost aleasă pentru că este cea mai ieftină, dar şi eficientă.

Administraţia de stat a drumurilor speră să încheie lucrările de întreţinere în câteva zile. Asta pentru că pietrișul se lipeşte de asfalt doar în perioada caldă a anului.

În raionul Căuşeni vor fi acoperiţi cu pietriş aproximativ 17 kilometri de şosea în valoare totală de 60 de mii de lei.

Ialoveniul a găzduit o nouă şedinţă a Consiliului Regional de Dezvoltare Centru

Dicusară Maria, Serviciul de presă al ONG „ASTRA-Anenii Noi”

Ialoveniul a găzduit o nouă şedinţă a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRDC). Miercuri, 14 septembrie în sala Casei raionale de cultură s-au întrunit membrii CRDC, în noua componenţă formată  după alegerile din 5 iunie 2011. Cei 13 preşedinţi de raioane din regiune, primari, reprezentanţi ai societăţii civile şi a sectorului privat au ales noua conducere a CRDC şi au făcut unele modificări în modul de organizare a CRDC.

Astfel, raionul Hânceşti va deţine noua preşedinţie a Consiliului Regional de Dezvoltare Centru. La propunerea lui Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, cu votul majorităţii celor prezenţi la şedinţă, Grigore Cobzac, preşedinte al raionului Hânceşti a fost ales preşedinte al CRDC. Preşedintele raionului Nisporeni, Vasile Bâtcă a fost ales vicepreşedinte al CRD.

Membri ai CRDC devin automat, odată cu alegerea în funcţie, preşedinţii celor 13 raioane din Regiunea Centru. Primarii prezenţi în consiliu reprezintă asociaţiile de primari din raioane, iar reprezentanţii sectorului privat şi ai societăţii civile sunt aleşi în bază de concurs. Unicul reprezentant al sectorului asociativ din raionul Anenii Noi este asociaţia „ASTRA-Anenii Noi” (preşedinte Octavian Zelinski).

* * *

Consiliul Regional pentru Dezvoltare este o structură funcţională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, având drept scop coordonarea şi promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. În componenţa Consiliului Regional intră reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, desemnaţi din oficiu - preşedinţi de raioane, primari din cadrul regiunii delegaţi de către asociaţia primarilor, reprezentanţii sectorului privat şi ai societăţii civile. Numărul total al membrilor Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru este de 52, câte 4 reprezentanţi din 13 raioane.

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru este o instituţie publică necomercială, subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.  Scopul Agenţiei îl reprezintă contribuția la dezvoltarea durabilă şi echitabilă a Regiunii Centru prin înlăturarea disparităţilor şi dezechilibrului dintre zonele regiunii, în folosul locuitorilor ei.

 

Ulciorul nu merge de două ori la apă!

Un bărbat din raionul Anenii Noi, prins pentru a doua oară timp de un an beat la volan, a fost în sfîrşit, condamnat şi privat de permisul de conducere. Relatează procuratura raionului.

Recent, la 13.09.2011 prin sentinţa Judecătoriei Anenii Noi cet. A.B a fost condamnat în baza art. 264/1 alin. (1) Cod penal la 160 ore muncă neremunerată în folosul comunităţii şi a fost privat de dreptul de a conduce mijloacele de transport pe un termen de 3 ani. Persoana dată a fost condamnată pentru faptul că la 25.07.2011, pe timp de noapte, fiind în stare de ebrietate avansată, conducea automobilul pe un drum public din raionul Anenii Noi.

Urmează să se ţină cont că cet. A.B. nu a comis pentru prima oară o asemenea infracţiune. Anterior, în luna februarie 2011, dînsul a fost recunoscut vinovat de comiterea unei fapte similare, însă nu a fost atunci privat de dreptul de a conduce mijloacele de transport, fiindu-i aplicată doar o amendă. Probabil, dînsul a considerat că dacă va mai comite din nou o asemenea faptă, se va alege cu o pedeapsă tot atît de uşoară, însă nu a fost să fie.

Amintim că potrivit Codului penal, conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică se sancţionează  cu amendă în mărime de la 400 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.  

Recean Roman, procuror în procuratura raionului Anenii Noi


Închierierea manualelor şcolare este ILEGALĂ!

Sau cel puţin aşa susţine Sergiu Coropceanu, secretar general al Partidului Social Democrat.

La 14 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Sergiu Coropceanu a informat despre schemele frauduloase depistate de către Partidul Social Democrat în ceea ce ţine de plăţile de închiriere a manualelor.

Sergiu Coropceanu a menţionat că ordinele Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova privind stabilirea taxelor de închiriere a manualelor, pentru toate categoriile de elevi sunt nelegitime şi anticonstituţionale, precum şi Hotărîrea de Guvern nr. 448 din 09.04.1998 „Cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial” cu modificările ulterioare este anticonstituţională, fapt confirmat şi de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

„Conform art. 35 (4) din Constituţia Republicii Moldova învăţămîntul de stat este gratuit. Aceasta presupune că statul trebuie să-şi asume toate cheltuielile necesare, inclusiv manu- ale, pentru asigurarea procesului de învăţămînt în sistemul de stat. Implementarea mecanismului de colectare a taxelor pentru închirierea manualelor constituie o infracţiune”, a specificat Coropceanu.

În Republica Moldova nu există nici o lege care ar reglementa mecanismul de închiriere a manualelor şi costul serviciilor acestora.

Colectarea banilor de către Fondul special de manuale cu dreptul de a fi convertiţi în valută sau de a fi investiţi în hîrtii de valoare sau de a fi plasaţi sub formă de depozite bancare în valută naţională şi străină demonstrează că adevăratul scop al acestui Fond este implementarea şi dirijarea unei scheme financiare frauduloase.

Mai mult ca atît, în această schemă Ministerul Educaţiei a implicat şi învăţătorii, care nu sunt lucrători ai Fondului special de manuale sau ai Ministerului, dar sînt impuşi să colecteze taxele de închiriere. Astfel, Ministerul implementează o schemă coruptă, impunînd învăţătorii din şcoli să colecteze aceste taxe şi transformîndu-i în casieri în relaţia cu elevii şi părinţii.

Acumulările de peste 25 milioane lei anual doar din plăţile pentru chiria manualelor nu au nici o evidenţă. Persoanele, care achită taxa de închiriere, nu primesc nici un document care ar justifica această achitare, ulterior banii sunt depuşi pe un cont special „la grămadă”, de unde se pierde urma.

Partidul Social Democrat s-a adresat Guvernului Republicii Moldova ca acesta să anuleze toate actele neconstituţionale care permit colectarea taxelor de închiriere a manualelor şcolare şi să-şi asume obligaţia, conform Constituţiei, de a asigura toţi elevii din învăţămîntul de stat cu manuale şcolare gratis.

De asemenea autorii constatării se adresează către Curtea de Conturi pentru efectuarea unui control minuţios în toate şcolile Republicii Moldova, Direcţiile raionale de învăţămînt, Fondul special de manuale pentru verificarea numărului de elevi care au achitat taxele, suma banilor plătiţi, evidenţa acestor bani, precum şi utilizarea acestora, iar vinovaţii să fie traşi la răspundere.

Octavian Zelinski, redactor-şef "Adevărul de Anenii Noi"

Ce aşteptăm de la "noua" putere?


(urmare din ediţia din 26 august a ziarului „Drapelul muncii”)

Dat fiind mass-media timp de 20 de ani a  tot mediatizat o nouă elită politică, tînără şi  democratică, cu o nouă mentalitate, care este capabilă să scoată ţara din impas şi să soluţioneze multiplele probleme politice, economice şi sociale cu care se confruntă ţara, noi, voluntarii de război, am investit mari speranţe în această elită tînără, în generaţia nouă, cu studii performante în străinătate. Dar, în zadar au fost speranţele noastre. Actualei  guvernări i-am adresat 180 de scrisori în care am explicat că guvernările precedente n-au elaborat legea necesară legalizării  participării voluntarilor la război, fapt care denotă că am fost folosiţi de guvernanţi în anumite interese politice. Am descris şi evoluţia tragică a soartei noastre timp de 20 de ani şi am demonstrat care este deosebirea noastră de foştii poliţişti şi securişti etc. Am argumentat că noi, voluntarii de război, nu putem fi atribuiţi la categoria veteranilor Celui de-al Doilea Război Mondial şi că este necesară recunoaşterea noastră printr-un statut special. Pentru noi sînt înjositoare titulaturile de „combatanţi”, „veterani” sau „participanţi” nu ştim unde, pentru că noi noi benevol şi conştient, cu arma în mînă şi în contact direct cu inamicul am luptat pentru Patria noastră Moldova. Din cauza lipsei Legii cu privire la statutul juridic special al voluntarilor de război, noi nici nu putem să-i comemorăm, cu toate onorurile pe care le merită, pe cei care au căzut pe cîmpul de luptă. Dar cel mai straşnic este faptul că statul n-a dus nici o evidenţă, cîţi voluntari au căzut pe cîmpul de luptă şi cîţi din ei au dispărut fără veste. Ţinem să amintim guvernanţilor că noi, voluntarii de război, n-am luptat împotriva altor popoare ca să le cotropim, noi am apărat ţara, independenţa şi integritatea ei. Ne-am săturat să fim identificaţi de unii politicieni drept terorişti sau bandiţi, vrem să fim apreciaţi la justa valoare şi să avem respectul pe care îl merităm. În caz contrar, dacă puterea ne consideră drept terorişti şi bandiţi, dar probabil aşa şi este, dacă nu ne recunoaşte, atunci pe banca acuzaţilor, împreună cu noi, va trebui să se prezinte  Mircea Snegur, Alexandru Moşanu şi toţi deputaţii legislaturii a XII-ea, la apelul cărora am răspuns şi ne-am ridicat în apărarea ţării. Judecata va decide cine din noi trebuie să scoată piatră din minele de la Cricova.      

Dar şi de această dată, la scrisorile noastre adresate guvernării, n-am primit nici un răspuns şi nu ni s-a organizat nici o întrevedere pentru a discuta problemele noastre. Se vede că, deşi actualii guvernanţi au primit educaţie în instituţiile de peste hotare, experienţa managerială au preluat-o totuşi de la guvernările anilor 90. Devine clar că şi actuala guvernare are o atitudine similară cu cea a guvernelor precedente faţă de voluntarii de război.

Cel mai tragic şi mai grav în ultimii 20 de ani este că guvernare de astăzi n-are nici o responsabilitate faţă de populaţie, drept urmare populaţia cea mai aptă de muncă, sărăcită, nedreptăţită şi dezamăgită - deoarece nu este încrezută în viitorul ţării - pleacă peste hotare cu familiile, în căutarea unui loc de lucru pentru a supravieţui, iar mulţi din ei nu se mai întorc în ţară. Cei rămaşi, în fond oamenii de vîrsta a treia, copiii şi tineretul studios, se dezamăgesc tot mai mult în putere şi viitorul ţării. Se creează impresia că guvernanţii, aleşi de popor, sînt scutiţi pe o perioadă de patru ani de controlul alegătorului, fapt anormal în societate, pentru că astfel ei îşi bat joc de popor. Aceştia, realizîndu-şi interesele proprii şi cele de clan, tind să dovedească că poporul Moldovei nu este capabil să se autoconducă. Guvernanţii sînt siguri că o aşa situaţie poate dura ori la infinit, ori cel puţin pînă îşi vor realiza ei interesele antipopulare. Dar greşesc amarnic!  Se vorbeşte că „mămăliga” nu explodează. Este greşit! Atunci cînd se încalcă proporţia optimă dintre componente, apoi şi mămăliga poate exploda. Situaţia economică şi socială a ţării este catastrofală. În condiţiile crizei mondiale şi aşa-numitelor reforme realizate de „putregaiurile” noastre „naţionale”, adică de hoţi, care ne-au sărăcit peste noapte, ei devenind tot mai bogaţi , iar noi, populaţia ţării, şi aşa săracă în urma acestui jaf, am sărăcit şi mai tare. Copiii noştri n-au viitor. N-avem altă soluţie decît ca în toamnă noi, voluntarii, să ieşim în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le deschidem ochii şi să le destupăm urechile guvernanţilor. N-am vrea ca „putregaiurile naţionale” să ne oblige  a apăra încă o dată această ţară, aşa cum am făcut-o în anii 1991-1992.        

 Mihail MOROI, vicepreşedintele organizaţiei teritoriale Anenii Noi

a Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova, cavaler al ordinului „Credinţa Patriei”, clasa 1


Rubrica: LA VECINI

PRIMARUL DE CĂUȘENI SE LUPTĂ CU DUHURILE RELE DIN PRIMĂRIE

Preluat de la stirilocale.md

Duhurile rele întunecă mintea funcționarilor publici. Astfel, ca să fie mai luminaţi, mai creativi şi pentru a lua decizii corecte şi la timp, funcționarii primăriei Căușeni şi-au sfințit sediul.

După ce s-a schimbat conducerea oraşului, noul primar de Căuşeni, Grigore Repeșciuc, susţine că toate duhurile rele trebuie alungate din clădirea în care se iau decizii importante pentru cetățeni, transmite Studio-L.

Serviciul divin a fost susţinut de parohii bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Căuşeni. Cei de la primărie i-au rugat pe preoți să sfinţească fiecare colţişor al clădirii şi să se roage pentru luminarea minţilor aleşilor poporului.

Primarul speră că odată cu sfințirea clădirii vor dispărea toate relele, toate neînţelegerile şi toate problemele existente.

Ultima dată primăria oraşului Căuşeni a fost sfinţită în anul 2007.


Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 459 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011