de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 12:17 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.13, 2011, 22.08-28.08
2011-09-03, 9:26 AM

Cultura azi: probleme… şi soluţii

Oare conducerea raionului Anenii Noi neglijează cultura?

(версия на русском языке)

Secţia cultură Anenii Noi

La 10 august 2011, în incinta CRC, s-a desfăşurat seminarul instructiv-educativ cu participarea primarilor şi angajaţilor instituţiilor de cultură din raion (directorii caselor şi căminelor culturale, conducătorii de formaţii, bibliotecarii, directorii muzeelor şi a şcolilor de artă), seminar organizat  şi moderat de Şeful Secţiei Cultură a Consiliului raional Anenii Noi, dl Vasile Moroşanu, care printr-un discurs a ilustrat situaţia reală a culturii din raion.


La compartimentul dezbateri s-a  discutat rolul Secţiei Cultură a Consiliului raional şi a colaboratorilor din domeniu culturii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor  şi manifestărilor cultural-artistice din raion, menţionînd că, angajaţii Secţiei cultură sunt persoane versate, cu studii superioare, care au aptitudini şi abilităţi profesionale pentru a-şi îndeplini cu brio atribuţiile de serviciu. Este regretabil şi ilegal, cînd funcţionarii din aparatul preşedintelui şi a Consiliului raional îşi deleagă funcţii de organizare și desfăşurare a măsurilor culturale fără a ţine cont de Secţia Cultură din cadrul Consiliului raional (în atribuţiile de serviciu a persoanelor (nenominalizate) nu sunt stipulate astfel de funcţii şi obligaţiuni), acţionînd fără a coordona cu Secţia Cultură (astfel prejudiciind bugetul raional de sute de mii de lei și imaginea colaboratorilor din domeniul culturii), aşa precum se coordonează cu structurile raionale cum sunt: Direcţia Generală Finanţe, Secţia Construcţii, Direcţia Generală Învăţămînt, etc. Fiecare secţie are în atribuţiile sale domenii, care le vizează activitatea, iar implicarea în treburile altor instituții este ilegală. Reieşind din cele spuse, colaboratorii din domeniul culturii solicită respectarea legislaţiei naţionale, inclusiv la compartimentul ce vizează normativele existente la Legea Bugetului anual pentru alocarea de surse per cap de locuitor la secţiunea cultură, aşa precum au confirmat şi reprezentanţii Ministerelor Culturii şi Finanţelor.

Participanţii la seminar au rămas indignaţi de faptul că conducerea de vîrf a raionului nu a binevoit să-i onoreze cu prezenţa, dar totodată sunt în speranţa unei bune conlucrări pentru viitor cu administraţia raionului, cît şi înţelegerea adecvată a situaţiei actuale.

La finalul dezbaterilor lucrătorii din domeniul culturii din raion au înaintat un demers-apel către Parlamentul RM şi APL de nivelul II (semnat unanim), rugînd implicarea acestora în soluţionarea chestiunilor legate de activitatea cotidiană din domeniul vizat şi anume:

  • Nivelul scăzut al salariilor;
  • Lipsa dotărilor tehnico-materiale a Secţiei de cultură, a căminelor şi caselor de cultură din raion;
  • Normative depăşite de timp în planificările anuale bugetare;
  • Pregătirea cadrelor calificate;
  • Susţinerea tinerilor specialişti şi, mai ales, în localităţile rurale;
  • Alocaţii insuficiente la reparaţiile capitale a edificiilor de cultură;
  • Birocratismul nejustificat în soluționarea tuturor problemelor ce țin de cultură.

Circumstanţele şi rezultatele alegerilor locale din acest an  face pe lucrătorii din domeniul culturii să piardă orice speranţă în dezvoltarea Democraţiei în ţara noastră, lipsa controlului din partea organelor statale, demararea de mai departe a fărădelegilor din partea persoanelor de demnitate publică, nimerite întîmplător, pe cale nedemocrată, în conducerea raională.

A doua etapă a seminarului ţine de domeniul surprizelor şi include în sine vizita dlui Vladimir Plahotniuc, prim vice-preşedintele Parlamentului RM, care a venit cu un mesaj îmbucurător pentru lucrătorii din domeniul culturii, exprimîndu-şi totalmente susţinerea culturii în procesul său dezvoltativ. La fel a avut loc  lansarea proiectului „Cartea Moldovei” în raionul Anenii Noi, unde Biblioteca publică raională s-a bucurat de o donaţie de carte (1000 exemplare în sumă de 25 mii de lei) din partea Fundaţiei „EDELWEISS” , fondată de dl Vladimir Plahotniuc.

 Mai multe posturi de TV naţionale (PRIME, TVM, Publica TV, PRO TV,  TV7, Jurnal TV) au fost prezente la acest seminar, relatînd subiectul pe paginile informative.

Dna M. Trofimov, directorul Bibliotecii publice Anenii Noi a mulţumit Fundaţiei „EDELWEISS” în persoana d-lui Vladimir Plahotniuc, pentru donaţia de carte care este foarte binevenită în Bibliotecă. Cuvînt de mulţumire a avut şi dl Gheorghe Oanţa, director, Editura „Cartea Moldovei”, care pe parcursul a 90 de ani a fost una dintre cele mai bune Edituri din ţară şi care la momentul actual se afla într-o criză de dispariţie, dar graţie Fundaţiei „EDELWEISS”, editura a primit şansa de supravieţuire.

De fapt, acesta a fost primul seminar de asemenea amploare la Anenii Noi, atît de deschis şi transparent în ceea ce priveşte abordarea problemelor culturii. Participanții seminarului aduc mulțumiri Șefului Secției Cultură, dlui Vasile Moroșanu și colaboratorilor Secției Cultură pentru organizarea și bună desfășurare a acestui seminar, și sunt în speranța că s-a făcut primul pas cu dreptul, și conducerea de vîrf a raionului va contribui ca soarta culturii să ia o altă cale, mai bună, întru prosperarea frumosului în raionul Anenii Noi și în Republica Moldova.

 

A FURAT GEANTA UNEI FETE DUPĂ CE I-A TRÂNTIT UN PUMN ÎN CAP


Un tânăr de 18 ani din satul Varnița, raionul Anenii-Noi, riscă 3 ani de pușcărie, după ce zilele trecute a furat în Capitală geanta unei fete, aplicându-i o lovitură brutală în cap.

Individul a atacat-o pe fata de 17 ani în toiul nopții pe o stradă din sectorul Botanica. După ce i-a aplicat o lovitură în cap acesta a luat geanta și s-a făcut nevăzut. Victima a sunat imediat la poliție iar la scurt timp suspectul a fost reținut și și-a recunoscut vina.

Audiat de către oamenii legii, tipul susţine că avea nevoie de bani şi la moment altă soluţie nu a găsit. În cazul în care vina acestuia va fi dovedită în instanță el riscă până la trei ani de închisoare.

Vezi materialul audio pe http://stirilocale.md/Anenii-Noi/TUPEU-DE-HOT-A-FURAT-GEANTA-UNEI-FETE-DUPA-CE-I-A-TRANTIT-UN-PUMN-I.-%C3%82N-CAP-VIDEO.html


Consultaţii juridice:

Indemnizaţia pentru creşterea copilului acordată taţilor: nu lăsaţi statul să vă jefuiască!

Săptămîna trecută la redacţia ziarului s-a adresat un locuitor al oraşului Anenii Noi, tată a unui copil, care, de anul trecut, odată cu ieşirea soţiei la serviciu, a început să beneficieze el însuşi de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pînă la vîrsta de 3 ani.
Fiind asigurat în sistemul social de stat şi lucrînd pe 0,5 unităţi salariale, dînsul a beneficiat, legal, de indemnizaţia dată pe durata a mai bine de un an.
Acum, colaboratorii CTAS Anenii Noi îi cer să restituie statului banii primiţi, pretextînd cu faptul că, chipurile, tatăl nu are dreptul la respectiva prestaţie socială dacă e încadrat în cîmpul muncii şi că diar mama poate beneficia de acest drept, ceea ce este cel puţin o prostie.
Iată ce răspuns i-am dat noi respectivului cetăţean, şi considerăm că temeiurile indicate de noi sunt absolut valabile şi aplicabil şi în alte cazuri similare.

1. În conformitate cu art. 18 al Legii Nr. 289 din  22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale (la zi):

 (1) Asiguratul care se află în concediu pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data naşterii şi  pînă la vîrsta de 3 ani.

 (2) De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului sau tutorele dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art.6.

2. Articolul 6 al aceleiaşi legi spune că:

(1) Asiguraţii au dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.

 Aşadar, conform prevederilor legii respective, dvs., CA TATĂ, aveţi dreptul la concediu de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de trei ani.

 În aceeaşi ordine de idei, conform Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii (aprobat prih HG 1478 din  15.11.2002 – la zi), dvs., din nou în calitate de TATĂ, aveţidreptul la respectiva indemnizaţie din următoarele motive:

 Pct. 7. Indemnizaţiile adresate familiilor cu copii se stabilesc cu respectarea următoarelor condiţii:

d) persoanelor asigurate, cu condiţia că se află în concediu pentru îngrijirea copilului şi confirmă stagiul necesar de cotizaţie;

3) indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului stabilită mamei se suspendă în cazul în care mama se angajează în cîmpul muncii sau îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului şi se stabileşte tatălui neîncadrat în cîmpul muncii, care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 1,5 ani sau persoanelor indicate în subpunctul 4), la îndeplinirea condiţiilor prevăzute în subpunctul 4). Această prevedere nu se extinde asupra mamelor care lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu;

În cazul în care tatăl (tutorele) s-a angajat în cîmpul muncii cu program de muncă deplin, plata indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului se suspendă;

4) în cazul în care concediul pentru îngrijirea copilului se acordă la cerere, opţional, unuia dintre părinţi (tutori), bunelului, bunicii, unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului se stabileşte acestuia dacă îndeplineşte condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute în punctul 2 al prezentului Regulament.

 Considerăm că prevederile pct. 7 subpunct 3) referitoare la neîncadrarea în cîmpul muncii al tatălui trebuie interpretate în spiritul Legii nr. 289 şi respectivului Regulament, adică: indemnizaţia dată poate fi stabilită şi tatălui neîncadrat în cîmpul muncii (deci neasigurat) pînă la vîrsta de 1,5 ani – ceea ce nu e cazul dvs., dvs. fiind asigurat în sistemul naţional de asigurări, conform pct. 2 al regulamentului şi art. 6 al Legii nr. 289 şi avînd dreptul la o indemnizaţie pînă la atingerea de către copil a vîrstei de 3 ani.

 În cazul în care tatăl e asigurat şi nu lucrează cu program de muncă deplin (adică anume cazul dvs.) indemnizaţia dată SE PĂSTREAZĂ PÎNĂ LA 3 ANI.

 Ţinem să subliniem că prevederile subpunctului 3) ar putea fi interpretate în sensul restituirii de dvs. a sumei indemnizaţiei primite pentru perioada dată doar în două cazuri:

1. în cazul în care Legea nr. 289 ar prevedea astfel (or Legea e superioară unei Hotărîri de Guvern şi Legea spune clar că AVEŢI DREPTUL la indemnizaţie);

2. în cazul în care, pe lîngă Lege, în subpunctul 3) al Pct. 7 al Regulamentul s-ar indica formularea: "…şi se stabileşte tatălui cu condiţia neîncadrării în cîmpul muncii”, or, evident, nu este cazul.

  În această ordine de idei, considerăm subiectul epuizat.

ÎNCHEIERE: NU VĂ LĂSAŢI JEFUIŢI, STATUL ÎŞI BATE PREA MULT JOC DE NOI PENTRU A-I MAI PERMITE AŞA CEVA!ESCROCHERIE DE APROAPE 2 MILIOANE DEJUCATĂ DE PROCURORII DIN ANENII NOI

(ВЕРСИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ)

La 26.03.2011 Procuratura raionului Anenii Noi a confirmat pornirea cauzei penale  în baza art. 190 alin. (2) lit. c) Cod Penal pe faptul comiterii de către  Salamalichi Constantin Nicolae a unei escrocherii, adică  a  dobîndirii ilicite a bunurilor altei persoane, prin înşelăciune şi abuz de încredere, cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari în următorele circumstanţe:

Astfel, în luna ianuarie 2011, cet.  Salamalichi Constantin, aflîndu-se în oraşul Anenii Noi, sub pretextul furnizării de combustibil la un preţ mai  redus decît cel de pe piaţă, a primit de la cet.  „A”  suma de 23400 lei. De 9000 lei i-a procurat taloane pentru combustibil, iar restul de 14400 lei i-a însuşit, astfel cauzîndu-i părţii vătămate daune în proporţii deosebit de mari.

   În cadrul efectuării urmăririi penale s-a stabilit, că cet. Salamalichi Constantin a însuşit prin metoda dată (în perioada ianuarie – martie 2011) 252000 lei de la cet. „B”,  460000 lei de la cet. „C”,  310400 lei de la cet. „”D”,  429000 lei de la cet. „E”,  81000 lei de la cet. „F”,   42000 lei de la cet.„G”,  32000 lei de la cet. „H”,   46000 lei de la cet.  „ I ” şi    80000 lei de la cet. „ J ”.

În total în perioada indicată Salamalichi Constantin a însuşit de la diferiţi locuitori ai raionului Anenii Noi  suma  de 1746800 lei.

Salamalichi Constantin a fost pus sub învinuire în baza art. 190 alin. (5) Cod penal. Fiind audiat vina în săvîrşirea infracţiunii incriminate a recunoscut-o integral şi a explicat schema însuşirii  sumelor date de bani, declarînd că nu-i poate  restitui, pretextînd cu faptul că în casa unde locuia la chirie  în or. Anenii Noi a fost săvîrşit un furt, deşi acest fapt nu a fost declarat anterior la poliţie. Alte sume de bani au fost sustrase mai tîrziu, conform declaraţiilor dînsului, din automobilul care era de asemenea închiriat. 

Prin sentinţa Judecătoriei Anenii Noi din 17.06.2011 Salamalichi Constantin a fost recunoscut culpabil de săvîrşirea infracţiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod Penal şi condamnat la 13 ani închisoare cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu încasarea sumelor de bani  sus-menţionate  în interesul pătimaşilor.

Consider  sentinţa de condamnare a lui Salamalichi C. legală şi întemeiată.

Pavel Varzari, procuror în Procuratura raionului Anenii Noi, consilier juridic de rangul III


Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 630 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011