de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 1:29 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.12, 2011, 15.08-21.08
2011-08-27, 8:39 AM

Pneumonia a luat viaţa unui copil

(версия на русском языке)

La 15 august în secţia internare a spitalului raional a murit o fetiţă de 4 anişori. Mama fetiţei afirmă că fetiţa nu avusese pînă atunci probleme de sănătate.

Medicul de gardă al salvării, V. Budeşteanu, este şocat de vestea despre moartea fetiţei. Medicul afirmă că e pentru prima oară în cariera sa cînd se întîmplă aşa ceva, moartea copilului survenind la 8 ore după examinarea medicală şi acordarea asistenţei medicale. Conform medicului, la momentul examinării copilului – fapt avut loc la 14 august – cu excepţia febrei înalte (38,5 C) nu au fost depistate nici tuse, nici respiraţie grea, nici zgomote în cutia toracică. În rezultat a fost stabilit un diagnostic preliminar – infecţie virală acută, copilului i-a fost administrată o injecţie, iar părinţilor li s-a recomandat să se adreseze medicului de familie.

Dimineaţa devreme, la 15 august, medicii de gardă de la secţia internare au luptat mai bine de jumătate de oră pentru viaţa micuţei, adusă de părinţi în stare de agonie şi brahicardie. Medicul reanimatolog O. Lefter, împreună cu terapeutul şi pediatrul, au întreprins acţiunile necesare în volum deplin, însă nu au mai putut salva viaţa micuţei.

În rezultatul autopsiei, comentat de medicul anatomopatolog A. Siloci, moartea copilului a survenit în urma unei pneumonii bilaterale, însoţită de edem pulmonar. Rezultatul final îl va stabili analiza histologică.

S-ar părea – cu toţii ne îmbolnăvim, din cînd în cînd, avem febră, bem pastile, mixturi şi doar atunci cînd nu mai putem ne adresăm în sfîrşit medicului.Precum vedem, autotratamentul duce adesea la tragedie şi doar ulterior ajungem să înţelegem că fiecare clipă e preţioasă.

Cine e vinovat de producerea tragediei va stabili ancheta. E greu să ne dăm seama de sentimentele mamei şi tatălui micuţei decedate, care sunt distruşi de durere. Cum îi vor privi ei pe părinţii care îşi plimbă fericiţi copilaşii?

Iana Bugaevschi

Înaltul demnitar promite…

(версия на русском)

Octavian Zelinski, redactor-şef "Adevărul de Anenii Noi"

Din păcate, aşa e pe le noi, prin Moldova: nimănui nu-i pasă de problemele cu care ne confruntăm, iar noi am ajuns să nu mai credem că ele, aceste probleme pot fi cumva soluţionate. Cu toate astea, din cînd în cînd, atunci cînd avem prilejul să ne întîlnim cu înalţii demnitari ai ţării, le mai amintim de existenţa noastră, bombardîndu-i cu „jalbe” de tot felul, în speranţa că „nici nu ştii, poate ne merge”.

Astfel s-a întîmplat şi la data de 10 august curent, cînd, cu prilejul vizitei de lucru a domnului Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al parlamentului, oamenii de afaceri ai raionului au încercat să abordeze nenumăratele probleme cu care se confruntă.

Evident, cu toţii s-au plîns de numeroasele controale efectuate de şi mai numeroasele instanţe de control, care se face impresia că funcţionează nu pentru a face regulă în sectorul lor de activitate, ci pentru a CONTROLA (indiferent ce, cînd, unde şi pe cine) şi a încasa pentru aceasta salarii şi alte „plăţi” nesalariale mai mult sau mai puţin oficiale.

S-a vorbit şi de necesitatea elaborării unei politici fiscale a statului pe termen lung, şi aici nu poţi să nu le dai dreptate oamenilor de afaceri. Nu-i an ca „deştepţii” de prin ministere să nu aducă „inovaţii” în acest domeniu, care mai de care mai deocheate şi care, adesea, se bat cap în cap. E nevoie de STABILITATE şi PREVIZIBILITATE, altfel degeaba mai aşteptăm dezvoltare economică, investiţii străine, etc.

Am mai aflat, bunăoară, că ar fi necesară o plafonare a cuantumului maxim al taxei locale de amplasare a obiectului comercial, precum şi o metodică corectă de calcul a acestei taxe, în dependenţă de vînzările firmei, de suprafaţa obiectului. În prezent, consiliile locale stabilesc cuantumul acestei taxe după bunul lor plac, fără vreo legătură cu situaţia economică a obiectului comercial impozitat.

De asemenea, s-a sugerat ideea oportunităţii stabilirii unei distanţe minime între obiectele de comerţ, conform principiului ce funcţionează destul de bine în cazul farmaciilor.

Mi s-a părut interesantă şi propunerea unui participant la discuţii, care a sugerat oportunitatea privatizării sau cel puţin a concesionării întreprinderilor municipale de livrare a apei potabile, care, în prezent (iar „Apă-Canal” Anenii Noi nu constituie o excepţie) sunt administrate defectuos, cu admiterea de pierderi enorme.

Au fost abordate şi probleme specifice raionului Anenii Noi. Un om de afaceri din Varniţa s-a plîns de situaţia formată în jurul posturilor vamale interne moldoveneşti, unde, de fiecare dată, dînsul (fiind înregistrat în Moldova), este nevoit să demonstreze că apa minerală sau materia primă pe care o aduce nu sunt contrabandă.

Problemele şi sugestiile businessului nu se opresc aici. Autorul prezentelor rînduri a încercat să le abordeze pe cele mai importante.

Ca impresie personală (repet, PERSONALĂ) domnul Plahotniuc mi-a părut o persoană responsabilă şi hotărîtă în a întreprinde paşi concreţi întru îmbunătăţirea stării de lucruri. Mi-a plăcut felul de a dialoga al domniei sale: scurt, clar şi la subiect. Mai rar aşa ceva la politicienii noştri. Sper că această impresie a mea să nu fie una înşelătoare, iar la următoarea vizită a domniei sale în Anenii Noi să aflăm că cel puţin o parte din problemele businessului local au fost soluţionate. Aceasta a fost şi speranţa oamenilor da afaceri din raion, care l-au invitat pe domnul prim-vicepreşedinte să ne mai viziteze.Viitorul aparţine IT-ului

(версия на русском)

Marţi, 16 august, în conformitate cu programul de activitate a ministerelor, raionul nostru a fost vizitat de dl Pavel Filip, ministru al tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor. În cadrul întîlnirii cu şefii structurilor desconcentrate specializate, cu şefii secţiilor consiliului raional, cu presa, domnia sa a punctat cele trei direcţii prioritare în activitate ministerului pe care îl conduce:

-         implementarea sistemului guvernării electronice;

-         trecerea integrală la televiziunea digitală pînă în anul 2015;

-         dezvoltarea internetului în bandă largă.

De asemenea, dînsul a vorbit despre proiectele MTIC privind reducerea fenomenului corupţiei, cu referire la monitorizarea video a drumurilor naţionale. Domnul ministru a menţionat că există deja un proiect propus de o companie canadiană, care prevede automatizarea 100% a drumurilor naţionale, locale, cu scanarea automată a plăcuţelor de înmatriculare ale automobilelor şi amendarea şoferilor care se fac vinovaţi de încălcări. Astfel, s-ar reduce la maxim corupţia în activitatea poliţiei rutiere, asigurîndu-se un grad înalt de respectare a regulamentului auto.

Un alt domeniu care necesită reformă este combaterea evaziunii fiscale la importul tehnicii şi pieselor pentru computere. Astfel, domnia sa a declarat că ministerul pe care îl conduce a propus micşorarea de două ori a cotei TVA pentru acest gen de produse, astfel urmărindu-se atît reducerea preţului de cost al tehnicii de calcul, dar şi diminuarea evaziunii fiscale.

În finalul întîlnirii ministrul a menţionat că viitorul aparţine IT-ului, că Moldova are un bun potenţial la acest capitol şi cî acest domeniu poate şi trebuie dezvoltat.

Octavian Zelinski

Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 445 | Downloads: 0 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011