de Anenii Noi

      Adevărul
Sâmbătă, 2018-10-20, 12:17 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS
 
Principala Catalog de fisiereInregistrareLogin

Menul site-ului
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Fisierele mele [35]
Cautare
Principala » fisiere » Fisierele mele

Nr.11, 2011, 01.08-14.08
2011-08-23, 3:27 PM
Ce spune legea?

(версия на русском)

An de an, în Moldova cresc cheltuielile pentru plata concediilor de boală. Doar în ultimii cinci ani, sumele achitate în acest scop s-au dublat

Modificările survenite în modalitatea de plată a concediilor de boală, intrate în vigoare la 1 iulie 2011, au generat discuţii contradictorii. În acest sens, la 4 august, în sala de şedinţe a consiliului raional Anenii Noi a avut loc un seminar informativ pentru contabilii-şefi ai plătitorilor de contribuţii la fondul de asigurări sociale obligatorii de stat, avînd drept subiect reforma sistemului de plată a concediilor de boală. Organizator al seminarului a fost CTAS Anenii Noi.

În cursul seminarului s-a discutat despre mărirea stagiului de cotizare necesar ieşirii la pensie – de la 30 la 35 de ani, despre mărirea alocaţiei unice pentru graviditate, naştere şi îngrijire a copilului – de la 1700 la 2000 de lei la naşterea primului copil şi de la 2000 la 2300 de lei pentru al doilea copil şi următorii; despre creşterea indemnizaţiei de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 1,5 ani: pentru mamele neasigurate – de la 250 la 300 de lei, pentru cele asigurate pînă la vîrsta de 3 ani – de la 25% la 30% din salariu; despre scăderea procentului de achitare a concediilor de boală pentru vechimea în muncă de la 8 ani în sus – de la 100% la 90%.

Mai detaliat a fost abordată problema achitării concediilor de boală, unde, în urma modificărilor introduse în legislaţie, statul achită cheltuielile de tratament începînd cu a treia zi de concediu.

Prima zi de concediu de boală o achită angajatul, fiind un soi de „concediu din cont propriu”. E posibil, consideră dl I. Vicol, director al CTAS, ca această măsură să disciplineze într-un fel sau altul angajaţii, care vor începe să se atîrne mai serios faţă de propria sănătate. Mai mult, suma pentru o zi de concediu de boală nu joacă un rol semnificativ pentru angajat, în timp ce la nivel naţional economia de bani e simţitoare.

Cea de-a doua zi de concediu de boală va fi achitată din contul angajatorului. Conform opiniei specialiştilor, această măsură va permite „educarea” patronilor întru oferirea unor condiţii mai bune de muncă pentru angajaţi.

Şi doar începînd cu ziua a treia pînă la încheierea concediului, alocaţia de boală va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale. Excepţie vor constitui bolnavii de tuberculoză, SIDA, cancer sau în cazul riscului pierderii sarcinii, precum şi în cazul femeilor însărcinate aflate la evidenţă medicală. În aceste cazuri statul va achita concediul de boală în mărime integrală, începînd cu prima zi de concediu.

Vom menţiona că modificările au intrat deja în vigoare, foile de concediu continuă să se în înmulţească, iar contabilii bat alarma în privinţa neajunsurilor legii, referitoare la plata cecel de-a doua zile de concediu. Bolnavii se află într-o situaţie defavorizată, deoarece anume ei trebuie să aştepte claritate legislativă şi operativitate în munca contabilităţilor.

Iana BugaevschiCe va fi cu micuţa Cristina?
(версия на русском)

Cristina, o fetiţă de un anişor din Hîrbovăţ va fi nevoită să locuiască un timp în secţia pediatrie a spitalului raional, pînă la identificarea unei alte soluţii

 

Această stare de fapt e condiţionată de necesitatea protejării vieţii micuţei, deoarece părinţii ei nu-i pot sigura în prezent nici condiţiile necesare unei dezvoltări normale, nici măcar nişte elementare condiţii de trai. Concubinul tinerei mame, tatăl copilaşului, fiind în stare de ebrietate, a uitat să stingă ţigara aprinsă, în rezultatul cărui fapt a ars o parte a casei.

Familia a ajuns în centrul atenţiei lucrătorilor sociali, a medicilor şi poliţiştilor în urma ignorării de către mamă a îndreptării la traumatolog la spitalul republican în vederea examinării Cristinei. Mai mult decît atît, rămînînd fără casă, familia s-a mutat cu traiul la o stînă de oi şi capre.

Colaboratorii serviciilor sus-menţionate, aflînd cu totul întîmplător despre noua „locuinţă” a familiei, s-au deplasat la faţa locului şi au descoperit pe teritoriul stînei copilaşul singur, aflat într-o zi caniculară de vară într-un pătuc distrus, avînd alături doar cîteva jucării stricate. A devenit clar că se impun măsuri urgente de salvare a copilului.

La începutul săptămînii curente au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru a-i asigura micuţei de 1 an şi două luni, care poate deja să meargă şi e foarte comunicativă, condiţii de viaţă acceptabile. Conform dnei L. Costeţchi, specialist al Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, nimeni nu-i poate înlocui Cristinei mama, însă dînsa ar trebui să înţeleagă că copilul va putea reveni în familie doar atunci cînd starea materială se va îmbunătăţi, iar în familie şi în casă va domni ordinea.

Iana Bugaevschi
Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: octavianzelinski
Vizualizari: 864 | Downloads: 0 | Comentarii: 1 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 1
1  
o sugestie: liltese electorale permanente ar trebui solicitate la AEP sunt documente publice, nu? in cele doua ipostaze: exemplarul ce a fost folosit pentru organizarea referendumului si respectiv liltese actualizate dupa mini-recensamintul care va avea loc in aceasta luna. explorarea diferentelor dintre liste si documentarea acestora ar putea constitui subiect pentru mai multe teze de doctorat in stiinte politice iar eventualele abuzuri ar constitui materie de lucru pentru nenumarati avocati. parerea mea.

Prenume *:
Email *:
Cod *:
 
Urmăreşte Adevărul online!
Monumentul lui Lenin rămîne la locul lui.
Preluat Publika TV

Doi părinţi şi copiii lor - morţi la Roşcani
Preluat JurnalTV
Protest din cauza prafului, în satul Botnărești
Preluat Prime.md


Operaţiunea "7 aprilie".

Grădiniţa - spaţiu bun de locuit!
Preluat JurnalTV

REVOLTĂTOR! În Anenii Noi, grădiniţa a fost transformată în bloc de locuit!

Macaroane pe urechi la Merenii Noi.
Preluat JurnalTV.

Impresii din Anenii Noi. Curaj.TV

 
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright Adevărul de Anenii Noi © 2011